2016-08-22 431 views
山長水又遠黎到元朗食甜品,一早聽聞過哩間店舖既廚師曾經向五星級酒店做過,所以就黎試一試 !店鋪位置偏遠,西鐵站都要行十五分鐘先到,為食真係要付出汗水的! 由於時間尚早,唔洗等位就直接有得食喇! 雖然menu選擇唔多,但由於我地樣樣都想試所以就果揀咗個細既甜品拼盤!甜品拼盤總共有五款,定時會轉款㗎。碟上仲有好多裝飾同擺設,負責人話全部都係自家製既糖果同朱古力。首先負責人建議我地食咗個apple crumble先。雖然aplle crumble感覺上好普通,周街都有,但哩個甜品真係不錯,不得不讚既係甜品上面既脆脆,其實係蘋果皮絲,咬落仲好香蘋果味添 ! 下面係movenpick雪糕,底層就係apple crumble喇。我覺得上層既蘋果枝絲真係幾特別,為哩款甜品加咗唔少分。接住既係黑加崙子拿破崙。賣相已經好吸引,佢且一般拿破崙唔同,層層既酥皮變咗以圈既形式出現,而拿破崙中間既cream就變左mousses cake咁,但佢比cream挺身好多,我比較鍾意佢個texture,另外佢既味道有點酸,十分開胃,值得推介 !!!跟住就係哩款磨菇甜品。磨菇頂係糖霜,但磨菇“丁”係黑松露味既cream,

甜品拼盤

跟住就係哩款磨菇甜品。磨菇頂係糖霜,但磨菇“丁”係黑松露味既cream,黑松露味係超香 ! 愛黑松露既人一定愛不惜手。下面黑色既係朱古力,底層係香橙燉蛋。香橙燉蛋真係好少有,食落有啖啖橙香,很特別。每一部份都好好味,不過夾埋做一個甜點就略嫌有點“太漏”。因為燉蛋本身奶味重,而黑松露cream texture都比較厚,一併食會有d “漏”,而且黑松露味太濃,食完黑松露先食燉蛋既話會完全cover咗個橙味。建議可溫馨提示一吓食客食左燉蛋先吧,黑松露cream有餅乾一併食可能會好d
跟住係香蕉brownie杯。底層有煮熔既香蕉同Brownie,上面係香蕉味既cream。香蕉同朱古力本身都夾,brownie都好食,本人就鍾意略略苦既dark choco (每人口味不同吧!)唯獨係執邊果塊酥皮有d太“冧”了。
最後係奶凍,都係以berries做主打,不過我反而覺得個texture太soft,如果再實d 既話會好d。味道當然無問題啦!
總結,每款甜品都有特色,甚至連擺設都係經過設計 ! 愛吃甜品既朋友真係不妨試試 !

甜品拼盤