2022-09-06
📌 風味堂 - 大角咀博文街9號地舖🗓(6/9) 星期二 ⏰ 晚上7點左右 💈特式:今日約左朋友係大角咀,呢度有好多不同種類嘅餐廳可以揀,我同朋友因為疫情問題所以好耐無去日本旅行,見到間貌似日本居酒屋嘅舖頭,就即時衝左入去懷念一下。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:睇返menu,呢間舖午市會做下d丼飯set lunch,晚市就好似日本居酒屋咁做返d串燒/小食,此外佢都仲有小量熟食同海鮮粉絲鍋可以選擇,而家等我同大家講下味道先......🍢串燒 - 去得居酒屋,串燒係必點嘅食物,今日叫左一大堆串燒,包括骨付腸/芝士玉子燒/牛舌/牛舌腩/安格斯牛柳粒/雞心/雞胸軟骨/免治雞肉棒,只可以講真係樣樣都好食,可能因為係即燒,所以真係特別好食/特別香口,真係要特別推介嘅話就係店舖話必食嘅牛舌腩,真係超正,雖然佢貴過普通薄牛舌,但我覺得真係值得叫。小食 - 小食就叫咗雞泡魚乾/蟹肉甲羅燒配蒜蓉包/蘇格蘭XL蟶子王/芝士大啡菇,雞泡魚乾燒到好香,送酒佳品;甲羅燒d蟹膏好ha好濃郁;XL蟶子皇真係好大隻,燒到啱啱好,一d都唔韌;芝士大啡菇好厚身好juicy。甜品 - 甜品就叫咗黑糖菠蘿,燒菠蘿本
🗓(6/9) 星期二 ⏰ 晚上7點左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
甜品 - 甜品就叫咗黑糖菠蘿,燒菠蘿本身都已經係食串燒嘅寵兒,佢加埋少少黑糖去燒,有少少焦糖化,脆脆地口就更加好食。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 話得係居酒屋,本身想飲酒,但老細話未出到酒牌,餐廳暫時可以供應汽水之類飲品,但老細話唔介意客人自己買酒水入嚟餐廳飲,仲會主動幫客人雪住未飲嘅酒水。
🍽環境:餐廳環境唔算好大,但勝在簡潔同乾淨,仲有少少日式居酒屋嘅風格,枱面都夠大,張凳亦都坐得好舒服,所以食晚市叫下串燒飲下野,坐耐d傾下計都係一個唔錯嘅選擇。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:餐廳職員只有一個做樓面,但都好有禮貌,同埋因為d串燒係即叫即燒,所以需時,呢點店舖職員都會有提醒下d客人,同埋有客人問佢有無咩特別推介,聽到職員都解釋得好詳細清楚。
💰💸價錢:今日總數叫左咁多野,埋單都只係$600左右,佢味道同質素都真係值返呢個價,我覺得係可以再次幫襯。
🐲💬總結:疫情期間大家好耐都無去日本旅行,相信大家有時都會想搵返d日式野食下,懷緬下係日本食野個種感覺,我覺得有時去幫襯下呢類居酒屋都唔錯,可以慰藉下個種思鄉嘅感覺。
推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍