2022-03-21
今助可以話係👧🏻一家嘅飯堂之一,1年內去親大角咀,去食嘅機會有60%🤣細個講緊至少8年前食時覺得有啲貴,到大個咗先發現其實咁多年今助冇點加過價之餘,份量又足,男士們👦🏻唔洗怕食唔飽😶。🌟海老天婦羅炸年糕撈烏冬個人認為炸年糕撈烏冬係今助最Signature 嘅烏冬之一~當中有4件炸蝦天婦羅🍤同4件炸年糕(份量好似多咗,印象中以前得每款小食各3件🤔) 今次炸海老有啲失色,天婦羅粉漿略嫌太厚,時間掌控得一般,蝦🦐炸得全熟口感唔夠爽口😮💨。炸年糕就一如以往嘅好味+ 柔軟,口感唔似用水磨糯米粉做製作,而係用蒸熟嘅糯米粒反覆捶打。至於拌烏冬醬汁偏向似醬油,咸少少🤏。烏冬份量極多,👧🏻食咗一半就覺得飽,可惜似煮過龍,烏冬質感略嫌偏腍😅。🌟牛肉烏冬鍋四件壽司定食牛肉烏冬用上壽喜燒湯底,味道偏甜,烏冬盡索湯底精華👍🏻👍🏻肥牛都有5-6塊。當日壽司就有2件三文魚壽司+2件帶子壽司🍣。兩款刺身都幾新鮮,尤其係帶子特別鮮甜+厚肉!🌟自家製忌廉蝦薯餅薯餅新鮮炸起幾好味,本身預期會有啲蝦肉,又只有忌廉味,不叫也罷😞。
🌟海老天婦羅炸年糕撈烏冬
🌟牛肉烏冬鍋四件壽司定食