2017-06-17 45 views
大角咀這一小區看得上眼的西餐廳實在不多,大部份都係以「茶餐廳」形式為主,「Press Enter」相信是唯一集coffee shop與西餐於一身的餐廳,為這老化的社區帶來一點小清新!Set Lunch價錢十分大眾化,由$68至$108都有,除可將咖啡或茶改為是日冷熱果茶外,還可以加$20選配其他飲品!檸檬生薑茶 ($38):檸檬配埋生薑、再配上散發著幽香的香茅一起入口時非常清新,淡淡的茶香配埋水果的味道十分惹味醒神!凍朱古力 ($50):朱古力濃味得黎卻不會太甜,將上面的忌廉與朱古力混合後更加添上一份滑膩的感覺。唯一要批評的是餐廳用上可循環再用的飲管,雖然夠晒環保但卻欠缺衞生!火山石燒澳洲草飼肉眼牛扒伴紅酒汁配飯 ($108):草飼肉眼扒的肉質非常細嫰,生熟程度亦做到要求的五成。白飯配埋淡淡的紅酒汁後非常開胃,真係忍唔要想即刻食晒佢呀!不過,肉眼扒入口時好像凍左少少,應該係燒起後一段時間才上碟,希望下次再黎時可改善這個美中不足的地方!火山石燒丹麥自然豬梅扒伴燒汁配飯 ($88):同牛扒一樣,豬梅扒的選材非常不錯,基本上只需燒熟便可,不用太多劃蛇添足的烹調手法!自然豬除左爽口外,肥與瘦的

檸檬生薑茶

凍朱古力

火山石燒澳洲草飼肉眼牛扒伴紅酒汁配飯

火山石燒丹麥自然豬梅扒伴燒汁配飯 ($88):同牛扒一樣,豬梅扒的選材非常不錯,基本上只需燒熟便可,不用太多劃蛇添足的烹調手法!自然豬除左爽口外,肥與瘦的比例亦剛好,唔會食到鞋口的感覺之餘亦不用擔心過肥!
火山石燒丹麥自然豬梅扒伴燒汁配飯

總括黎講,「Press Enter」在大角咀這個充滿基層感、以茶餐廳同米線舖為主的舊區中真的算是「鶴立雞群」。希望餐廳可繼續在保持食物質素之餘亦唔會令價錢太過離地,使普羅大眾亦有機會享受這裹的美食!
2017-06-17
$118 (Lunch)
檸檬生薑茶
凍朱古力