2018-12-30
呢間中菜開咗好一段日子,作為大角咀人嘅我咁耐都冇去試過。最有印象就係向山竹十號風球嗰陣大角咀未試過咁大風但呢間酒樓仲開。其時屋企冇買儲糧,肚仔餓嗰刻真係想冒着危險落去飲餐茶🤣終於有次屋企人唔想煮晚飯就諗起佢,試一試呢間中菜究竟係咩水準酒樓門口有d難揾,上到發覺酒樓比我想像中細,但選擇都勁多,咁岩做緊龍躉套餐推廣,叫個來試試一種龍躉兩種食法,都係2百幾蚊,價錢十分相宜。魚腩位用咗嚟炒西蘭花,稍嫌肉質煮得老左少少,但勝在魚肉都夠滑嫩。魚頭連骨位多數較腥,所以酒樓另一個食法就將佢炸香,用薑蔥煮法去腥,用石頭窩承載保温,非常聰明既煮法。作為中菜點可以冇湯水温胃?一家人食就叫咗個花膠魚骨雞腳湯,百幾蚊一盅,原本仲驚3個人夠唔夠分,點知真心足料同大兜😳店主非常貼心將湯渣分開,可見有幾足料雖然啲花膠唔係啲好靚嘅乾貨,食得出係雪藏花膠但係非常厚身,火喉亦夠食落漿口,分開每人都飲到2,3碗大滿足😋稍稍唔夠喉最尾叫多份大聖子,真心靘料隻隻新鮮厚肉睇下一隻有我手把咁大,廿零三十蚊一隻冇理由唔食,係我要求高覺得煮得老身咗少少唔夠鮮嫩埋單連加百零二百蚊一位,下次唔煮飯再去encore🤣
店主非常貼心將湯渣分開,可見有幾足料
稍稍唔夠喉最尾叫多份大聖子,真心靘料隻隻新鮮厚肉
埋單連加百零二百蚊一位,下次唔煮飯再去encore🤣