2018-02-08
平日去親大角咀都係打邊爐,呢輪天氣咁凍本身都係約左朋友喺附近食雞煲,點知去到竟然無位,喺條街吹多兩吹都係頂唔住去附近揾食。見呢間有位睇餐牌又話啲食物拎獎乜乜乜。。。咁就唔諗咁多衝入去一入去成間餐廳彌漫住芝士味,芝士控既話實好鐘意。原來有個黑松露芝士pizza 好出名仲拎曬獎,成間餐廳陣除就係呢味餸!可能天氣凍要食多啲野暖胃,我地叫左呢個得獎pizza ,鵝肝蘋果沙律,龍蝦汁虎蝦帶子天使麵,小食拼盤,同兩個梳乎厘。1. 黑松露芝士pizza要趁熱食,否則面頭既咸香芝士會更咸,入面搽滿黑松露,所以係幾重口味仲要焗得幾脆呀。侍應介紹呢個薄餅有三個食法,第一係就咁食,第二點下提子醬汁食,第三夾埋隔離棵菜再點提子汁食。我就鐘意夾住啲菜食,雖然有六塊,不過有別平日pizza 既格局,呢個似小食多啲,再多六塊都食到!2. 睇相就知鵝肝係幾咁大塊同肥美,隔住個mon 都聞到佢煎得好香。鵝肝入口即溶,左面有啲用黑糖煮過既生果粒,加埋旁邊沙律,可以中和鵝肝既油膩。3. 小食拼盤有炸洋蔥圈,焗青口,蜜糖雞翼同炸玉子豆腐。呢個菜式相比其他較普通同失色,不過不失。4. 龍蝦汁虎蝦帶子天使麵無得輸既配搭,食得出蝦
1. 黑松露芝士pizza
4. 龍蝦汁虎蝦帶子天使麵
無得輸既配搭,食得出蝦同帶子都係新鮮,再加上個龍蝦汁幾濃郁,overall 都幾好
5. 朱古力梳乎厘&薑味梳乎厘
薑味好夠薑,冬天食一流,食完暖粒粒。朱古力味就甜品中既百搭。建議試下薑味
結帳時和侍應傾左陣計,除左讚食物美味之外,希望餐牌上有多啲甜品選擇。
今次太飽無點到特飲,下次再黎!