2021-07-14
依家假期嘅時候都會揀去啲平時少去嘅地方👀 想發掘吓多啲高質嘅餐廳!今次嚟咗大角咀,專程去試呢間Homeland😛 呢間都真係幾出名,佢喺大埔仲有一間分店,但有啲遠🙊 下次有機會入大埔會再試吓!今次近近哋去大角咀先🤣餐廳位置唔算特別難揾,門面好色彩繽紛,都幾靚😆 我哋早到咗等佢開門,喺我哋前面已經有幾個人排隊等候,可見喺區內都幾受歡迎!入到去裝修有種柔和舒適嘅感覺,裝飾都幾有心思,顏色配搭好有活力👏🏻 講返個Menu先😎 呢度有午市套餐,揀一款主菜,送田園沙律及飲品(茶/咖啡/汽水/橙汁),仲可以用優惠價追加小食同轉飲品!另外佢哋有提供生酮餐單,係每日限量㗎,要食就要早啲過嚟😏❤️ 田園沙律沙律菜都幾fresh幾爽口! 淋上黑醋好開胃🙊❤️ 煙肉蛋安格斯牛漢堡 $108一上枱有少少嚇親,都幾厚喎😳 望落已經知係非常足料!😙 第一眼比隻蛋吸引到,隻蛋靚到…🤩 個麵包一睇就知唔係普通貨色,表面有光澤,有細心用牛油烘過👏🏻 嗰牛有得揀幾多成熟,我揀咗全熟!食落去有肉汁,配埋兩條大bacon食,真係幾邪惡😈薯條係厚切同有撒上調味粉,新鮮炸嘅當然好食,食落唔油膩😝❤️ 香煎西班牙伊比利亞豬肩肉 $14
❤️ 田園沙律 沙律菜都幾fresh幾爽口! 淋上黑醋好開胃🙊
❤️ 煙肉蛋安格斯牛漢堡 $108 一上枱有少少嚇親,都幾厚喎😳 望落已經知係非常足料!😙 第一眼比隻蛋吸引到,隻蛋靚到…🤩 個麵包一睇就知唔係普通貨色,表面有光澤,有細心用牛油烘過👏🏻
薯條係厚切同有撒上調味粉,新鮮炸嘅當然好食,食落唔油膩😝
❤️ 香煎西班牙伊比利亞豬肩肉 $148 嚿肉好厚身,分量十足🤩 我叫咗全熟,佢有得揀9成熟!肉質好軟腍鬆化,有少少脂肪,油潤甘香,仲有炭燒味😋 豬肉帶有少少粉紅色!👌🏻 唔洗驚,伊比利亞豬其實唔洗全熟都食得,可以放心食😼
配菜亦有烤過,同樣有炭燒味!另外值得一讚係佢哋個薯蓉好出色,幼滑得嚟帶牛油香氣😜
❤️ 是日甜品 $38 今日 甜品係榛子朱古力蛋糕😍 上層係好幼滑輕盈嘅榛子朱古力mousse,面頭仲有榛子粒,底層係濃郁嘅榛子朱古力脆脆,口感豐富!食落完全係變奏版嘅金莎,甜度唔算太高,唔會太漏😚 甜品水準令我幾驚喜👏🏻
餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
水準都幾唔錯,果然好值得推介!感受到餐廳係有心去經營同用心去烹調,連配菜都好食👏🏻 今次專程去食都值得嘅😏