2020-07-05 79 views
大角咀雖然比較唔就腳,主要靠小巴,或者行10-15分鐘去旺角/太子,但其實都有好多好嘢食嫁。今晚我就同女朋友去咗為於大全街嘅意大利餐廳La Vigne食晚飯。La Vigne都頗受歡迎,人氣幾高,去到餐廳竟然近乎爆滿。我哋叫咗兩個risotto。加$15要埋餐湯/沙律,飲品同甜品。是日餐湯係紫椰菜薯蓉忌廉湯配芝士煙肉脆條,紫椰菜薯蓉味好香濃,芝士煙肉脆條好好味。沙律係煙三文魚沙律,沙律菜好新鮮,煙三文魚亦好好味。軟殼蟹南瓜蟹肉意大利飯:每粒飯都被南瓜同蟹肉包住,整個risotto充滿住南瓜同蟹肉嘅味道。最特別嘅係軟殼蟹,一整完整無缺嘅軟殼蟹呈現喺眼前。非常之咁吸睛,自己新手切開軟殼蟹嚟食,夠哂特別。煙燻鴨胸伴西班牙辣肉腸鮮茄意大利飯:依款喺鮮茄底嘅risotto,飯同西班牙辣肉腸粒非常好夾。煙燻鴨胸係原條鴨胸,份量相當充足。煙燻鴨胸嘅鴨油滲入risotto,令整個risotto非常之香。餐飲嘅荔枝紅茶同蜜桃紅茶、好有果香味同紅茶味。最尾食埋是日甜品牛奶布甸同黑芝麻雪糕。完美嘅一餐。

紫椰菜薯蓉忌廉湯配芝士煙肉脆條
煙三文魚沙律

軟殼蟹南瓜蟹肉意大利飯:

煙燻鴨胸伴西班牙辣肉腸鮮茄意大利飯:
煙燻鴨胸伴西班牙辣肉腸鮮茄意大利飯

餐飲嘅荔枝紅茶同蜜桃紅茶、好有果香味同紅茶味。
荔枝紅茶
蜜桃紅茶

最尾食埋是日甜品牛奶布甸同黑芝麻雪糕。完美嘅一餐。
牛奶布甸、黑芝麻雪糕
紫椰菜薯蓉忌廉湯配芝士煙肉脆條