2004-11-11 1 views
唔知幾時開始,所謂的京川滬菜館開到一街都係,都必定有個靚裝修,但食物就好大路,呢度亦唔例外。地點極近我舊公司,今日約左舊拍檔來食飯。呢度以前係間中式酒家,裝修左之後就變左間京川滬菜館。環境唔錯,不過四人檯就擺得較密,如果有六個人的話,坐U形疏化位會好好多。午市有客飯及麵兩款套餐,未坐下拍檔已主意叫左擔擔麵同炸麵拌麵,冷盤前菜則要了素鵝及醬蹄,甜品是紅豆糕,仲包兩杯山渣茶。擔擔麵比冷盤還早來,碗很大,所以湯汁亦較多,總覺得正宗擔擔麵是細細碗的。麵質爽亦頗彈牙,湯底不辣,還有麻醬味道,算係咁啦!兩個冷盤皆一般,素鵝頗油,腐皮面亦不脆,麻麻地;醬蹄只有很薄的煙燻味,沒什味道,叫其他冷盤好過;炸醬拌麵最後才到,又係用咁大個碗。炸醬在中間,青瓜絲在兩則,賣相都不錯。但一撈就知有問題,就係個麵餅好實,好難撈。在花點力氣撈勻後,味道也過得去,起碼麵身叫做彈牙。連兩杯酸酸地的山渣茶同兩舊普普通通的紅豆糕,埋單一百五十幾。以食京或川或滬菜心態來吃就麻麻地,但來傾下計聚下舊又唔錯,因為幾好坐。