2019-05-20 1027 views
平時入大商場,好難估到會搵到一間具有懷舊特色裝潢嘅餐廳。位於東港城一樓嘅一個轉角位置,就有一間叫做「砂煲兄弟」既港式餐廳,企喺出面真係會俾佢入邊嘅設計吸引!環境入面有種七八十年代嘅風味,門口嘅左手邊係水吧部,右手邊係收銀枱,行到入面最盡就係廚房。就行入去睇吓有咩食啦,裏面原來都幾大,主要分咗兩邊嘅枱櫈,一邊係卡位為主,而另一邊有長枱同兩人/四人枱,如果大圍過嚟食都容納得到。我同友人就坐咗卡位,感覺舒適啲同空間大啲。靜落嚟就聽到有五六十年代嘅歌聲,係許冠傑嘅歌,原來呢度唔單止裝修係懷舊,仲配埋懷舊金曲。 一坐低就迫不及待睇吓餐牌有咩食,選擇有分幾類:煲仔飯,粉麵類,小菜同燉湯。 黎到砂煲兄弟,梗係要試吓佢最有特色嘅煲仔飯,另外點左港式餐必備嘅牛仔骨,仲有焗蜆,甜品就揀咗個西多士。馬來沙嗲火焰牛仔骨 $98 嗌完之後啲嘢食都好快到,首先上咗個牛仔骨,上菜嘅時候點上火燒左一陣,肉質唔會好韌,放入口啱啱好,味道都足夠,唔會太鹹。配上洋蔥同紅椒。 牛油蒜蓉焗蜆 $94之後上左焗蜆,值得稱讚嘅係啲蜆係啖啖肉,餐廳選擇嘅係比較優質嘅蜆,唔似一般茶餐廳既無乜口感,呢度嘅蜆咬落去好有口感,而且感覺好新鮮

馬來沙嗲火焰牛仔骨 $98

牛油蒜蓉焗蜆 $94
牛油蒜蓉焗蜆
牛油蒜蓉焗蜆

之後上左焗蜆,值得稱讚嘅係啲蜆係啖啖肉,餐廳選擇嘅係比較優質嘅蜆,唔似一般茶餐廳既無乜口感,呢度嘅蜆咬落去好有口感,而且感覺好新鮮同乾淨,食落唔會有沙。有牛油汁係底,不過唔太食得出牛油同蒜蓉嘅味道,可能本人比較重口味,覺得如果味道濃啲嘅話會更好食。

邪惡金莎西多士 $38
邪惡金莎西多士

西多士係第三樣上嘅餸,一路食其他餸一路食甜品都係一種新體驗。西多士有八大嚿,砌到好似金磚咁,落咗啲煉奶同朱古力醬係表面,仲有啲細細粒嘅黑色同白色朱古力碎,賣相非常吸引,流晒口水。呢個西多士嘅份量認真多,每舊磚原來切開之後係兩塊細細既多士。食落嘅時候仲食到有少少花生醬嘅味,包就整得硬咗啲,視乎個人口味,如果軟啲會更好。

鰻魚牛蒡煲仔飯 $88
鰻魚牛蒡煲仔飯

煲仔飯係壓軸出場,有港式同日式混合嘅風味,鰻魚飯黎講呢個價錢都算抵,鰻魚係薄切,配上一條條嘅牛蒡,切到好幼,口感似咬緊梅菜頭一樣,啲飯粒粒分明,好有煲仔飯嘅味道,有好香嘅飯焦味,如果唔怕熱氣,可以食埋貼邊嘅飯焦,夠晒脆口。

鹹檸七同龍鳳檸樂 跟餸嘢飲半價 $13 (原價 $26)
鹹檸七、龍鳳檸樂(跟餸價錢)

好開胃,同解暑,好啱夏天去飲,配上熱辣辣嘅飯餸一流。

兩人消費$378,呢度嘅環境都幾舒適嘅,想體驗下香港嘅懷舊不妨一試。

附:餐牌
2019-05-18
$200 (Dinner)