2020-11-02
最近ig被大閘蟹洗版了,所以忍唔住要開動,開始食蟹了!在會展放工的朋友話不如去大都淮揚食,因為做緊promotion $498大閘蟹餐(咁當然要再另加一服務費及茶芥),但都係好抵好方便。於是就去了book位,今年大閘蟹第一擊!🦀🦀🦀一入餐廳就覺得好舒服,因為餐廳格調高雅,而且位置好寬敞,仲有好多間房仔,唔怕好嘈。我們入到去一間房仔內,已經有幾臺人好開心咁慢慢嘆緊大閘蟹了。話明大閘蟹餐,就當然講了主角-大閘蟹先!食過之後,真係覺得這餐性價比好高!💯✨套餐包2皇1后、共3隻大閘蟹,餐廳為保持蟹嘅熱度,會先上了一公一乸供品嘗,之後先再上隻公。✨大閘蟹公約重5両,大閘蟹乸約重3両半,公乸全部嚴選「黃毛金爪」高質靚蟹,隻隻都好新鮮爆曬膏😋🦀大閘蟹公:5兩的大閘蟹真的很有份量,一開出來更加係爆曬膏,蟹膏好甜,而且2隻蟹都有好好食嘅白色膏😋,蟹肉就好厚實鮮甜,連蟹腳啲肉都好實🦀大閘蟹乸:3両半,同樣都係爆曬膏,d膏好似蛋黃咁金黃色流心,而且好鮮甜。✨陳年彫皇:呢到食大閘蟹仲可以邊食邊飲香醇嘅陳年彫皇,更能突出蟹嘅鮮甜味,而且可以叫佢倒多點的~其他配菜~呢個set抵食在於,食蟹之餘仲可以食到其他高質淮
~其他配菜~
呢個set抵食在於,食蟹之餘仲可以食到其他高質淮揚美食,例如係「燈影魚片」、「冰宮肴肉」,真係好滿足!🈵️
🌟燈影魚片(左):魚片上加了麻辣味,咬落去好脆,而且好香
🌟原隻鮑魚蔥油拌麵:非常出色,麵質好好嘅同時加入好香嘅蔥油,好易入口而且不會太油膩,仲有原隻鮑魚食!
🦐雪裡紅手邊剝鮮蝦:又蝦又蟹,真的很豐富,而且蝦好新鮮,肉質實,還加了好香的調味。
🌟蟹粉小籠包:仲有我最鍾意嘅小籠包,入面嘅湯好甜
🌟洋薏米湯丸:煲得好香濃,甜度適中,仲有芝麻湯丸食😋
店員仲話用云閃付銀聯二維碼付款,消費淨額$500或以上,送$50現金券(下次惠顧使用)!
咁嘅價錢有咁多高質素野食,真係物超所值😋