2012-12-15 1595 views
秋風起,又係食大閘蟹既時候啦!之前連續兩年都黎海都食過,印象好好!今年見到個廣告,又心思思想黎食啦!不過,今次就去左銅鑼灣既海都試下。由於酒樓位於酒店,感覺好似好high,而且樓底相對較高,環境較清淨。相對之前响美麗華同尖東分店,黎度坐得比較舒服。今次都係食套餐,除左有2隻大閘蟹、蟹粉蒜茸包同蟹粉小籠包,仲有其他小菜,份量都幾多,食到壽桃包同湯丸,真係超飽!整體黎講,所有菜式既味道都唔錯!個餐包括有:1. 海蜇乳豬件 2. 鮮白菌炒蝦球 3. 花膠燉桃脂我地唔知桃脂係咩,問待應,佢話係樹脂,好補架喎!我地都係第一次聽同食,本身應該冇咩味,都係靠其他材料既味,不過呢樣野幾特別!4. 江蘇大閘蟹哈哈!到大閘蟹啦!酒樓安排好好,每人先出一隻,等大家食到咁上下,再出第二隻,確保隻蟹係熱辣辣!而且,我覺得隻蟹都ok大隻,又算多膏,好好味!雖然食大閘蟹主要係食膏,但係連蟹肉都肥,又鮮甜!我覺得兩隻既份量差不多,一隻就唔夠,三隻就over啦! 5. 蟹粉蒜茸包呢個簡直係至愛,仲記得兩年前第一次食,好食到讚不絕口!覺得蟹粉x蒜茸包絕對係perfect match!而且,用火heat住D蟹粉,好細心,值

1. 海蜇乳豬件
2. 鮮白菌炒蝦球
3. 花膠燉桃脂
花膠燉桃脂
4. 江蘇大閘蟹
江蘇大閘蟹
都幾多膏呀!:)

5. 蟹粉蒜茸包
蟹粉蒜茸包
呢個簡直係至愛,仲記得兩年前第一次食,好食到讚不絕口!覺得蟹粉x蒜茸包絕對係perfect match!而且,用火heat住D蟹粉,好細心,值得一讚!
6. 蟹粉小籠包
蟹粉小籠包
雖然小籠包熱辣辣,好味道,但食到黎度,覺得飽啦!已經開始想停......
7. 油泡龍脷球
8. 蒜香醬油雞
9. 東海壽桃包
東海壽桃包
話飽啫,但係絕對唔可以錯過呢個熱辣辣既壽桃包,好新鮮!响好飽既情況下都食晒成個!個包超大。

10. 薑茶湯丸

不知不覺,成餐飯都食左超過兩個鐘,食到超飽,超滿足!下年一定要再食過!
2012-10-20
$340 (Dinner)
花膠燉桃脂
江蘇大閘蟹
都幾多膏呀!:)
蟹粉蒜茸包
蟹粉小籠包