2024-11-08
大閘蟹嘅季節就嚟食吓Cruise嘅「Feed Me!晚市套餐」🦀每位$598,套餐有冷木耳沙拉、黃咖哩蟹湯、大閘蟹小籠包、鎮江醋薑蒸公大閘蟹、清蒸花蟹拼米粉、燉煮和牛牛柳、枸杞燴小白菜、生薑奶凍配新鮮芒果及紅糖漿🥗冷木耳沙拉內有捲心萵苣、辣椒、脆乾蔥、檸檬葉,食落去感覺清新、而且帶微酸嘅感覺好開胃🥘黃咖喱蟹湯內有檸檬草、椰奶、新鮮青檸,黃咖喱濃味但係唔辣,而且唔係稠身嗰種,好濃味同入味,蟹肉嘅份量好多而且好新鮮🦀大閘蟹嘅配搭包括有小籠包同埋鎮江醋薑蒸,小籠包嘅餡內有大閘蟹,面頭亦都有大閘蟹嘅蟹膏,內外都有好濃郁嘅蟹味;鎮江醋薑蒸公大閘蟹嘅size唔細,蟹膏亦唔少,味道新鮮鮮甜🦀清蒸花蟹拼米粉,清蒸花蟹好香花雕酒味,蟹嘅size唔細好多蟹肉,而且索晒花雕酒嘅味好唔錯🌶️燉煮和牛牛柳用咗水煮嘅方式,有花椒、辣椒、蔥、榨菜等等,食落去嘅時候帶辣,我自己食開小辣都食到,和牛嘅質素好好,好有牛味,而且入晒辣味好唔錯🥬枸杞燴小白菜,清清地食返依款小白菜,用蒜炒嘅方式,加入杞子等等做配菜,輕輕帶出小白菜嘅甜味🫚甜品係生薑奶凍配新鮮芒果、紅糖漿,好多人都話食完大閘蟹就飲番杯薑茶或者薑水,呢一個套餐好貼心
🫚甜品係生薑奶凍配新鮮芒果、紅糖漿,好多人都話食完大閘蟹就飲番杯薑茶或者薑水,呢一個套餐好貼心地用咗生薑做主題整咗個甜品,面頭有啲紅糖同芒果,底下係生薑奶凍,估唔到味道又幾夾