2018-04-11
係香港食台灣菜,一般都係小店、Cafe或者火鍋,真係好少聽到一間專食台灣菜既酒家。不過經朋友介紹下,知道尖沙咀有一間台灣菜館,愛好台灣美食既我一定要去試下裝修有別一般台式食店吧由於菜色選擇頗多,最後都係決定叫幾樣最具風味既食物。《皮蛋肉鬆豆腐》非常常見既台灣地道少食,肉鬆份量非常多,嫰滑豆腐配上咸咸甜甜既醬汁,皮蛋睇相都見到有溏心,雖然係前菜,但絕不馬虎。《滷肉》差唔多枱枱都見到一煲,我當然唔會執輸確係非常出色既一道菜,比起部份台灣名店更優勝 滷既時間充足,連底層豆腐乾都入晒味,而且唔會過咸,整體好平衡肉質肥瘦分明,脂肪入口即溶,瘦肉部份亦異常軟腍,完全無肥膩既感覺,連怕食肥膏既老婆大人都忍唔住一舊接一舊肉燥飯又係另一台灣平民美食,之前去台灣旅行,住西門町,附近有一間好好食既肉燥飯,晚晚返酒店前都要食一碗。估唔到我竟然可以係香港食到同級數既肉燥飯肉燥接近完全舖滿飯面,毫不吝嗇。熱飯將部份肉燥既油脂溶化,混合埋滷水汁,啖啖飯都係精華一碗真係唔夠喉。《炒A菜》食左咁多肉類,始終都要叫返個菜平衡下既,A菜即係我地既油麥菜,油麥菜新鮮爽脆,簡簡單單加少少蒜炒就已經好食唔係誇張咁講,叫左幾道菜,
裝修有別一般台式食店吧
由於菜色選擇頗多,最後都係決定叫幾樣最具風味既食物。
《皮蛋肉鬆豆腐》
《滷肉》
差唔多枱枱都見到一煲,我當然唔會執輸
《炒A菜》
唔係誇張咁講,叫左幾道菜,每一道都值得我再去光臨圓山,味道好之餘仲要樣樣都大大份,絕對超值而且難得的可以係一個舒適環境享受台灣菜,其他喜歡台灣食物既朋友真係不能錯過。