2008-04-19
今次係公司大食會,開頭話係食鮑魚嘅,但最後因為budget問題冇得食。每位$300,食咗以下幾味菜!(老細識人,所以discount咗,如果唔係應該都幾貴!)無得食鮑魚,我都有少少失望,唯有下次自己去食喇!第一味係飲湯- 翅頭湯,好濃烈嘅胡椒粉,好醒胃,啲湯都好夠味,唔錯! 鮑汁鵝掌海蔘我本人其實嘛嘛哋食鵝掌,但啲汁真係好嘢味,鵝掌炆得好「淋」,但海蔘就略嫌太「淋」,唔夠口感! 日本花白菇扒莧菜個花白菇真係好爽口,唔錯!但我唔鐘意食莧菜,所以no comment! 千層糯米飯好得意!中間夾著瑤炷& 咸蛋黃,加埋啲糯米,都o.k.喎!薑蔥焗蠔哈哈!我好鍾意食焗蠔,正!好入味,啲蠔炸得脆口,又夠大隻,唔錯! 大斑兩味(老虎斑)啲肉好鮮,夠咬口,唔錯!用豆腐火腩炆,好入味,但啲豆腐好似酸酸哋!脆炸牛腩配咖哩我唔食牛架!所以no comment! 但賣相幾靚,啲咖哩我試過,唔錯!炸子雞不過不失,都係咸咗少少。荷葉飯好硬呀!食唔晒! 另外,仲有個上湯生麵,味道都o.k.嘅! 甜點古法馬拉糕夠鬆軟,唔太甜,唔錯!我馬拉糕,我始終鍾意食大榮華。核桃酥夠鬆化 豆沙角唔會太甜,熱辣辣!o.k.
無得食鮑魚,我都有少少失望,唯有下次自己去食喇!
鮑汁鵝掌海蔘
日本花白菇扒莧菜
千層糯米飯
好得意!中間夾著瑤炷& 咸蛋黃,加埋啲糯米,都o.k.喎!
薑蔥焗蠔
大斑兩味
(老虎斑)
啲肉好鮮,夠咬口,唔錯!
用豆腐火腩炆,好入味,但啲豆腐好似酸酸哋!
脆炸牛腩配咖哩
炸子雞
不過不失,都係咸咗少少。
荷葉飯
好硬呀!食唔晒!
另外,仲有個上湯生麵,味道都o.k.嘅!
甜點
古法馬拉糕
夠鬆軟,唔太甜,唔錯!我馬拉糕,我始終鍾意食大榮華。
核桃酥
夠鬆化
豆沙角
唔會太甜,熱辣辣!o.k.!
蛋白杏仁茶(推介!)
杏仁夠香,夾著啖啖蛋白,回味無窮!
負責serve我哋嘅阿姐好好笑容,唔錯!