對於荃灣眾安街大鴻輝中心,我實在是又愛又恨!愛,當然是喜歡那裡有眾多食肆選擇,恨,也因為太多食肆,排隊坐勁嘥時間。不過,總括來說,在大鴻輝「搵食」,始終是我和朋友的首選,尤其是勁喜歡食雞煲的男友,食完雞煲還可以打邊爐,比齋打邊爐又多一重風味。大鴻輝中心內主打雞煲和打邊爐的都有好多間,但講抵食,我想唔會有邊間抵得過8樓至尊重慶雞煲,因為食雞煲+打邊爐之外,仲有無限頭盤,任食,每位都係百零蚊,兼冇加一,汽水啤酒任飲兩個鐘,非繁忙時段仲平些,唔係抵到冇朋友,應該係抵到約齊朋友!至尊主打重慶麻辣雞煲,因為入座即煮,人客點都要等等。人客一多,又需要多啲時間,所以至尊有張小食吧枱,放了很多不同風味的小食,有辣有唔辣,有酸有鹹。其中,我發現有一味關東煮珍寶冬菇,超大隻,但最難得的是,隻菇超好味,好有冬菇味。如今好少食到有菇味的冬菇了,仲要咁大隻!不過,事先提提你,好食還好食,最好「些牙」,唔係一隻菇食飽了,食唔落其他野唔好怪人,任食喎!雞煲出場了,一貫濃味啦,隻雞都算有雞味,算唔錯了。食完雞煲,梗係要點花膠同水魷索埋啲汁啦,尤其是花膠養顏有益,唔食唔抵。其實我唔食得好多,反而男友狂食肥牛和黑豚腩片
雞煲出場了,一貫濃味啦,隻雞都算有雞味,算唔錯了。食完雞煲,梗係要點花膠同水魷索埋啲汁啦,尤其是花膠養顏有益,唔食唔抵。其實我唔食得好多,反而男友狂食肥牛和黑豚腩片,不知幾滋味。我check一下那張任點任食的火煱料清單,都好齊料,成七十樣,全部試下實在冇可能,而且我仲搵到驚喜亮點,一定要留留肚。
令我驚喜者,就是小食吧枱旁邊的甜品吧。是晚所見,甜品種類約有十種,除大路的雪糕,其餘均是酒店式甜品。我點了香蕉pan cake,最意外的是即叫即造(滿記、松記都唔得啦),士多啤梨或朱古力醬任選,還灑上脆脆粟米片,增加味蕾刺激,實在是驚喜中的驚喜!由於是一人一份甜品,我捨肉取甜,故食埋男友的quota,一於再來一份香橙奶凍。奶凍又滑又香,吃得滿咀香甜,全無欺場,難忘!
嚐過的兩款甜品果然是酒店自助餐水準,食得我特別滿足,可惜險些破壞了keep fit大計,回家必須最少做一個鐘運動還甜品債。故提提去大鴻輝至尊重慶雞煲的女士們,切記甜品雖有驚喜,但這是極之危險的事,要有心理準備才好。結賬時,還聽侍應說就快有五送一的優惠,如此抵食,怎可不速速「些牙」!
Other Info. : 好似仲有五送一優惠,咁就仲抵食喇!
2015-08-15
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 珍寶菇、花膠