2021-11-07 72 views
日本天丼過江龍 天吉屋 落腳旺角朗豪坊,地點好方便,最緊要疫情無得去日本,食返日本傳統天婦羅店過下口癮。原來餐廳冇得訂座,冇位就要先排隊。一坐低就奉上新鮮嘅椰菜沙律,配合柚子醋,餐桌旁邊仲有日本傳統嘅食物、醃蘿蔔和牛蒡。天幕御膳天幕御膳是全個menu最貴的一個定食,因為包含了三個不同吃法,天婦羅、天丼和茶湯泡飯。先吃天婦羅蝦,簡單吃法就是蘿蔔蓉加入沾汁,炸漿很脆,蝦肉也彈牙。之後第二個食法的天丼就加入特製的天丼汁,甜甜的醬油不會令人失望,飯粒軟糯。最後的茶湯泡飯加入鰹魚高湯、芥末和紫菜碎,令人暖胃。這個定食的白飯可以無限添的!大食的朋友唔驚唔夠。天吉丼這個連續七年拿下日本天丼金賞的食品真的是第一次來必試。飯量不太多,但足夠。必讚的是海紅鯛,雖然是味道比較淡身的魚,但天婦羅式炸過後仍能保持鮮味。黑虎蝦肉鮮爽口,不得了。另外魷魚比較厚實,炸過的溫泉蛋顛覆了我對天婦羅和半熟蛋的感覺。餐廳唔使加一,人均都係100多元,算係朗豪坊相對比較相宜的食店。最緊要係令人有返咗鄉下嘅味道,呢一點係無價

天幕御膳
最後的茶湯泡飯加入鰹魚高湯、芥末和紫菜碎,令人暖胃。

這個定食的白飯可以無限添的!大食的朋友唔驚唔夠。

天吉丼