2009-07-18 46 views
同我的媽媽一齊放假, 當然要同她飲下茶啦, 後來同埋個妹三人去了寶琳的新都城中心第2期的稻香酒樓食個lunch起初我們大約1:30pm 去到, 都等了一陣才有座位, 之後都找到個靚位坐, 之後當然是選擇點心的時候啦, 我眼觀四望, 看下其他客會食什麼點心,那一種比較受歡迎, 不過都好多人都喜歡食芝麻糊, 當然甜品我們會飯後再order啦,見到好多人都會食個日式餃子&燒賣皇, 最後我媽和個妹都選擇了好多點心, 不過都等了好久才有得食....第一碟來的是擂沙湯丸, 因為真是好想食, 所以冇等飯後叫了, 好熱烘烘,好多芝麻餡湧出, 好正, 好好味!!難怪好多客人都order it !!之後有小籠包, 好有肉汁, 不會太肥膩, 迷你饅頭&馬拉糕&糯米卷真是好迷你, 一啖都可以食完, 不過都好正, 碟豉汁蒸鳳爪就真是好鹹, 燒賣皇的蝦都好大隻好爽,豬肉不會太肥or 太瘦, 日式餃子都煎得好脆口,而鮑汁柚皮雞的雞都不會太實, 不過就多油了一點, 醃制都入味,又不會過鹹菜肉包都好足料, 肉同菜的比例剛好,鮮肉菠菜餃, 皮夠薄, 食落都好清淡,菠菜較多, 都ok!!之後又來了粥&翅,皮蛋瘦肉粥煲得都好

之後又來了粥&翅,皮蛋瘦肉粥煲得都好綿,都好多皮蛋,足料的竹笙碗仔翅, 都好多冬菇&竹笙,冇咩魚肚的魚肚粟米粥, 只得少量粟米, , 真是麻麻!!
最後是我們飯後甜品的時候, 我們order了芝麻糊&芝麻杏汁凍糕
最快來的都是芝麻杏汁凍糕, 食落第一口是好香的杏汁味, 芝麻味都不會太淡, 都清甜, 可惜個芝麻糊是最差的一部份, 第一啖都覺得好甜, 雖然好香的芝麻糊,但我真是食不下去了.

雖然係Lunch繁忙時間, 但waitress都好helpful 的服務, 都時常refill 茶水, 起初我們是坐在近門口的table, 之後我們request 調入裡面坐, 她們都會好nice安排給我們, 感到好warm , 雖然有部分的點心感到失望, 但整體上大部份的點心都不錯,連茶錢$174三個人都算價錢合理!!

第一碟來到的點心是擋沙湯丸, 好熱的芝麻餡湧出, 好正
好迷你的馬拉糕&糯米卷(上)好肉汁的小籠包(下)
太鹹的豉汁蒸鳳爪(上)鮮肉菠菜餃(下)
迷你饅頭&馬拉糕(上)燒賣皇的蝦都好大隻好爽(下)
日式餃子&鮑汁柚皮雞
皮蛋瘦肉粥煲得都好綿(上)足料的竹笙碗仔翅(中)冇咩魚肚的粟米粥(下)
都好足料的菜肉包
太甜的芝麻糊(上)芝麻杏汁凍糕好香杏仁味(下)
$58 (Lunch)
第一碟來到的點心是擋沙湯丸, 好熱的芝麻餡湧出, 好正
好迷你的馬拉糕&糯米卷(上)好肉汁的小籠包(下)
迷你饅頭&馬拉糕(上)燒賣皇的蝦都好大隻好爽(下)
日式餃子&鮑汁柚皮雞
都好足料的菜肉包