2011-12-30 27 views
我好鍾意食羊肉 以呢間大漠一直係我既wish list入邊排係幾高既位置 是晚同F兄食飯聚舊正好可以黎呢一度一試餐廳門面唔係太 ‘新疆’但一入到去原來別有洞天~內裡燈光比較暗 播放好有民族feel既音樂 同埋所有waiter都係外藉人士(雖然呢間賣新疆野食 但睇落似係印印~) 總之感覺幾有外地feel啦我地一早book左位7:00 準時去到 個時得一台客人 但出發現2/3既台已經有張紙仔寫住reserve左 20分鐘之後(7:20)全場漓座….好在F兄有先見之名 個日係星期四但都係好旺場 大家去食記得要book位呀~!btw個menu係布造的 幾有特色~講番野食我地其實花多眼亂唔知食咩好 同埋見價錢都幾貴 見佢有套餐喎 決定就食吓佢個二人餐啦一共有兩個二人餐供選擇 一個多啲羊 一個冇咁多我地選擇左多幾味羊肉既’二人A餐’($278)個餐包括7個courses 可能因為呢啲係standard野 我地落左單冇耐 真係超快唔洗5分鐘就開始上菜 我同F兄都好驚訝 原本有啲擔心上菜上得咁快會唔會因為一早正好已變凍哂唔好食呢!幸好~呢件事只係係我地既內心發生左XD 實際上所有熱食既溫度都好夠熱~同
餐廳門面唔係太 ‘新疆’但一入到去原來別有洞天~

btw個menu係布造的 幾有特色~

講番野食
一共有兩個二人餐供選擇 一個多啲羊 一個冇咁多
我地選擇左多幾味羊肉既’二人A餐’($278)
同埋我見大門口有推介新疆黑啤所以我地都叫左一支黎飲 覺得同普通啤酒冇咩大分別 但賣三十五蚊 唔值得
set A
涼拌豆腐:
拌料有紅蘿蔔絲,花生,提子乾,少少芫茜同埋甜醬油
豆腐與醬油之間用一片生菜分隔開 匆得啲豆腐太過濃味 幾有心思的
啲豆腐都夠凍的 作為前菜冷盤做得唔錯 唔係主角 OK啦~
拌豆腐
清真羊肉粉絲湯:
個湯其貌不揚 但其實羊酥係超級濃郁!講你可能都唔信 呢個湯既羊酥味竟然係全晚七個菜入邊最勁最重既一味!!!!!!
既然佢咁酥 啲湯料固然有唔少羊肉啦~同時亦有些紅蘿白絲,冬菇絲同埋蔥花
夠大碗又暖粒粒 出邊天氣寒冷 飲一啖羊肉湯立即全身暖哂~~正呀!!!
呢個真係意外驚喜~
清真羊肉粉絲湯
蜂蜜炒紫椰菜:
呢個炒菜落左好多花生同提子乾 好似之前個涼拌豆腐 當然唔少得蜂蜜啦
見台台都有食 我諗呢個炒菜都係招牌菜之一了
F兄認為呢個菜太甜 食落怪怪地 但可能因為我好甜啦 我又覺得唔錯喎
蜂蜜炒紫椰
大漠羊鬆手抓卷:
呢個卷物幾特別喎 出邊好少有得食羊肉鬆既手卷: 上台個時重係熱騰騰的
共有三個卷 真係其奇怪明明我地食二人餐但居然比三個我地 呵呵! 最後我食多一舊~
啲餡料冇咩‘花神’叫得佢羊鬆卷就係得羊鬆!(其實都有少少西生菜裝飾)
雖然個SIZE係細左啲 約只有平時日本手卷一半既長度 但肉鬆比得絕不手軟~
整個卷充滿哂粒粒羊鬆 一啖咬落去絕對會食到一台都係~ 係食到亂七八糟既美食囉xdxd
大漠羊鬆手抓卷
高湯燴阿魏菇:
冇賣相 唔特別 唔明同新疆有咩關係 只係間場用….
差~ 高湯燴阿魏菇
孜然香酥羊肋排:
呢個絕對係今餐既主主菜!!!因為四舊羊肋骨份量都幾大的 聞落好有香料味 但同樣唔太酥 咬一口 外層夠香脆同時有好濃烈既香料味道 內層散發著羊肉既酥味 兩屠肉之間既油脂令較乾既烤羊肉更香口!
重申多次 呢個羊肋排既味道係七分香草三分羊酥 就算唔太食到酥味既朋友相信都接受到
呢個羊肋排係我同埋F兄都大讚既美食 對於愛羊之人既我 一定比佢唔錯既分數啦
不過~ 尢於我食得到酥味 所以呢個羊肋排若可以再重啲羊味就會更吸引我喇
孜然香酥羊肋排
羊奶凍:
相信係呢到既名物之一 見openrice好多朋友都有食呢個
好多人讚呢個奶凍好食
但我就認為普通左啲因為
第一 佢叫做羊奶凍但跟本冇羊味
第二 太甜了 好似食白糖糕咁

總結就係 好好食 好想快啲再黎食! 見到其他食評好似肥羊叉燒同埋哈蜜瓜炸牛腩都好正 XDXD 但係我得承認食物價錢較貴 相信要有人生日or大時大節先有機會再黎lu~
2011-12-29
set A