2021-08-14 37 views
銅鑼灣/天后清風街有唔少好嘢食,今日我就同朋友去咗新開無耐,好高人氣嘅碗盛。碗盛喺一間日式居酒屋,有卡座、單邊位,仲有塌塌米箱房。座位間距寬敞,而且燈光柔和,氣氛格調真係好啱約埋三五知己把酒談心。去得居酒屋,就當然會飲下清酒啦。碗盛就做緊期間限定嘅清酒Combo set,$188有3 shot 100ml 嘅清酒。碗盛分別揀咗神藏、望、同雁木依三款清酒。神藏:味道甜,果香濃。食嘢前同配枝豆、水雲漬都好合適。望:都係一款甜味嘅清酒。配合前菜、沙律或者冷盤都唔錯。雁木:屬於辛口嘅清酒,相對爽身。建議配搭串燒、炸物等比較濃味嘅食物。沖繩水雲漬,水雲係一種海藻,擁有獨特的黏滑口感。 而沖繩水雲較肥厚口感佳,低卡路里,配搭薑蓉食用,味道清爽。炒枝豆,絕對係佐酒小食。碗盛用咗黑蒜油同牛油炒,令枝豆味更加香濃可口。雜錦天婦羅,日本料理炸物之中最喜愛嘅食物嚟。雜錦天婦羅有海蝦、茄子、蕃薯、香菇。炸漿夠薄夠脆。配合清酒飲十分之正。去得居酒屋,當然要食串燒,燒白鱔、紫蘇芥末豬五花腩、雞頸肉、都係我個人推介。而另一款推介就係免治雞肉棒,配合月見蛋醬油,當當惹味。去日本食嘢,去完居酒屋飲飽食醉後,通常會去埋拉

清酒combo  set

沖繩水雲漬

炒枝豆

串燒
免治雞肉棒

去日本食嘢,去完居酒屋飲飽食醉後,通常會去埋拉麵店食個拉麵。香港拉麵店唔多,好在碗盛都有拉麵食。去到最後尾點咗依個火灸小牛排拉麵,黑蒜油豬骨湯底,香濃美味,火灸小牛排油香重牛味,好味到湯都全部飲哂。
清酒combo  set
沖繩水雲漬