之前喺尖沙咀食六兩三,夜晚閒閒哋都要排半個鐘,而家終於進駐天后啦,住港島嘅我唔使再過海食🥰 新分店有兩幅好靚嘅壁畫可以打卡,環境亦都較為乾淨企理同闊落,坐得舒服左,食物質素都有進步!半筋半肉牛肉麵🥩$90 (🌟9/10)呢度嘅牛肉麵湯底可以自己選擇濃度,今次揀咗標準,濃淡得宜,湯底唔似坊間一啲好鹹,落咗好多醬油嘅味道,而係食到淡淡的回甘嘅藥材味,可能因為主打冇味精,所以飲埋啲湯都唔會覺得口渴!麵條揀咗幼麵,麵質好幼細順滑,牛肉同牛筋好入味好稔!鍾意食牛筋嘅可以叫佢個淨牛筋麵,牛筋好出色,一定好好食!🫶🏻蕃茄湯麵配炸花枝蝦扒🍅$72 (🌟8.5/10)我好鍾意佢個茄湯,真係用新鮮蕃茄黎煲,食到啖啖茄肉,個調味又啱啱好唔會過甜,呢款我配咗手工粗麵,口感似烏冬爽口彈牙,另配嘅炸花枝蝦扒炸到金黃色,外皮好夠薄,花枝蝦滑都幾彈牙!滷肉飯🤎$32 (🌟9/10)絕對係超級CP值高之選!唔好睇佢細細碗,但啲珍珠米係裝到滿晒,一個女仔可能食唔晒添,比得夠多汁食到最底都仲有汁,正!滷肉肥瘦平均,亦一啲都唔韌,肉香同油脂香同時喺口腔爆發,真係好岩香港人口味,必食🤞🏻皮蛋豆腐$48 (🌟7.5/10)醬汁係

半筋半肉牛肉麵🥩
$90 (🌟9/10)

蕃茄湯麵配炸花枝蝦扒🍅
$72 (🌟8.5/10)

滷肉飯🤎
$32 (🌟9/10)

皮蛋豆腐
$48 (🌟7.5/10)

醬汁係靈魂所在,甜甜地撈落冰凍嘅滑豆腐食簡直一流,仲有超級多木魚碎!不過相比起滷肉飯嘅Cp值就真係高好多啦

胚芽咖啡☕️
$29 (🌟9/10)

呢個飲品真係超推薦!胚芽甜甜地帶麥香嘅味道加埋沙沙地嘅口感絕對令人飲上癮,配埋重奶香嘅咖啡,香滑而不苦澀,非常好飲🫶🏻🫶🏻🫶🏻 同埋我揀咗3分甜都已經幾甜,建議唔好叫標準甜度~

茉香蘋果🍎
$22 (🌟6/10)
雖然佢標榜無糖,但我覺得都幾甜,同埋都係似香精味,胚芽咖啡較自然岩我口味~

總評:可能因為係新店,我覺得呢度嘅廚房好有心機煮,主菜樣樣都好食,每個細節位都照顧到,樓面員工都好親切有禮貌,希望之後可以保持住呢個水準,自然會有回頭客🫶🏻

2023-06-05
$150 (Dinner)
  • 半筋半肉麵
  • 蕃茄湯麵配炸花枝蝦扒