2018-02-13
今日係happy Friday,就諗住收工之後同太太喺天后搵嘢食,行到去天后地鐵站果頭,見到一間門外裝修別緻的日本居酒屋,就諗住入去試下, 估唔到佢門口細細,一入去就發現原來間舖係咁大,都算好多位,而且仲有好多唔同類型嘅啤酒,清酒等等,可惜今日有揸車唔飲得,唯有下次有機會再飲過,呢間居酒屋好特別,有好多日本地道的牆身畫,再行入面行入少少,都見到好多唔同嘅日式擺設。而家就等我介紹下佢嘅嘢食啦,呢間居酒屋有拉麵,日式串燒小食,刺身石鍋飯,安康魚魚乾等等嘅菜都有。海老味噌拉麵 $108海老味噌拉麵,呢個拉麵上枱時仲熱辣辣,貼心的店員會提你食的時候小心,因為有舊熱石喺湯入面,舊熱石作用係令到碗拉麵的湯保持一定溫度,碗拉麵好大碗,有2隻海蝦同好多櫻花蝦,蝦味十足,仲有1隻溫泉旦,d拉麵又彈牙又有咬口,滋味十足。串燒雞軟骨串及柚子雞肉串難得來到居酒屋,當然要點下串燒啦,呢度的串燒,即叫即燒,(食好野當然要時間等所以等一陣係無問題的,上枱的時候香噴噴,雞軟骨又爽又香又有咬口,咸度適中。至於柚子雞肉串,配以小量的wasabi,口感清新,食落醒神,又唔會太辣,唔食辣的人都食到。清酒煮蜆 $78清酒煮蜆
海老味噌拉麵 $108
串燒
雞軟骨串及柚子雞肉串
清酒煮蜆 $78
清酒煮蜆,未擺到上枱已經聞到好香的清酒味,而每隻蜆已完全吸收了酒的甘香,而蜆亦大隻及好鮮甜。
花魚燒一夜干 -$88
花魚係日本的深海魚,魚油豐富,好適合做串燒,呢度的花魚真係燒到外脆內juic:。夾起魚肉再點d醬油,好食到停唔到口。