2018-07-26
港島區嚟講,天后算係數一數二有多種唔同類型餐廳聚集埋一齊嘅地方,呢度無論係小食、麵包、粉麵、茶餐廳、不同國家嘅菜式、甜品⋯甚至乎Fine Dining 也應有盡有,唔少仲頗有人氣潻⋯嚟到天后真係唔洗怕冇野啱食。今日一於行到邊食到邊,行過清風街見到呢間叫海魂燒,睇到門外D食物相都好吸引,主打日式刺身、 串燒及燒物,見價錢合理,就一於試下啦。Menu上有龍蝦或和牛二人餐,其實好抵食!但因為我唔食牛,朋友又麻麻地龍蝦,所以我地決定散叫。燒法式羊架,冇諗過原來係孜然燒嘅,孜然嘅香加羊肉是超夾嘅配搭。羊架熟度恰好,食起來不會乾乾硬硬,燒完也保留其中嘅肉汁,而唔會顯得過熟。一咬落去,甜美嘅肉汁都跑出來了,加上有輕微的辣度~太美味了!!另外叫了一個醒胃小菜式,酸辣肉醬茄子,肉醬味道較辣及濃配上甜美嘅茄子,一啖接著一啖,停不了口!再來一個蟹子沙律,有別於一般食開嘅青瓜底的蟹子沙律,佢哋係用沙律菜,感覺更健康!黑松露溫泉蛋燒三文魚皮石鍋丼,一上枱已經聞到香噴噴嘅黑松露味,賣相味美吸引,材料豐富,店員細心叫我地先把舖在石鍋丼上嘅三文魚皮拿開,再把黑松露、溫泉蛋、海膽與米飯撈拌勻,最後才把三又魚皮片放上去,
黑松露溫泉蛋燒三文魚皮石鍋丼,一上枱已經聞到香噴噴嘅黑松露味,賣相味美吸引,材料豐富,店員細心叫我地先把舖在石鍋丼上嘅三文魚皮拿開,再把黑松露、溫泉蛋、海膽與米飯撈拌勻,最後才把三又魚皮片放上去,記得要趁熱食唷!
估唔到尋下寶都有意料之外嘅收穫,一個非常滿足的晚上!