(Non-member)
2007-09-01 6 views
旺角週末要搵位吃飯, 難度是十分。加上有大有細,我們差不多七點就去搵位。唻到呢間, 啲姐姐都叫我哋8:45要交枱。呢個可以話係旺角食肆的不成文規定, 大家都無異議就走咗入去啦。入到去五分鐘, 啲姐姐開始問要點菜, 我哋七條人, 只唻咗3個, 當然唔睬佢啦。後唻見其他朋友應該快到, 就分幾次叫嘢食, 總比乾坐好吧。嘢食是不錯的, 係中式版和民, 全部小小一碟, 30-40左右, 選擇亦很多, 味道都不錯。最記得嘅係啲小食, 石榴加話梅粉和麻辣蓮藕粒, 是很醒胃的(雖然要8蚊點)。但服務質素確實要改改了, 香港人食嘢, 吃食物, 也吃服務, 吃得一肚氣, 再好吃嘅食物, 都係枉然。我們8:20再叫了一個炒娃娃菜, 打算吃完都走了, 但炒咗好耐都未出現, 千追萬追, 到8:50先唻, 未吃完, 就有好幾個姐姐唻催趕, 又印哂單叫我哋對。如果佢好聲好氣, 叫我哋先埋單, 等佢哋向外面的客人交代, 又或者話漏咗單, 唔好意思出唔到,我哋都會非常合作。但不斷接收的卻是:「咁耐架!」「快啲啦!出面好多人呀!」「話咗八點九交枱架嘛!」嘅冷言。孰可忍乎? 碟菜出唔切, 唔關我事呀!