Shelly Cake Express紮根在南丫島時間不短,店主的創業故事我也早有所聞了。我來過南丫島遊玩好幾次,今次才真正有機會試Shelly嘅cake。 我是個貪吃的人,每次來到南丫島都想試好多嘢食,今次為例,食完豆腐花,食友們等著開席食昌哥嘅隱世海鮮餐,我還是要多食試一試Cheese cake才肯罷休。 由於要留肚食海鮮,我實在不可獨食一整件Cheese cake,唯有跟食友order一件share。 時間唔早,下午六時有多,Shelly的店內人客不多,但仍要奉行min. charge制度,所以order一件Grapefruit yogurt cheese cake唯有take away。 Shelly的店外有一枱露天座位,因利成便我們放低咗件cake喺露天嘅枱上拍照留紀錄,也打算用9秒9極速喺露天座位消滅件cake,可惜,我們一開始食,店主便馬上出來勸阻,說露天座位也要同樣有min. charge,不過,這次算了,放過我們。唔該哂噃! 其實店主打算放過我們,又點解要專程向我們宣示店規呢?是要我們感受她那大慈大悲嗎?法律不外乎人情,留客不外乎窩心當然,國有國法,店有店規,店主是
Grapefruit Yogurt Cheese cake - 不過不失而已

法律不外乎人情,留客不外乎窩心
當然,國有國法,店有店規,店主是對的,只怪我們都被坊間大多嘅窩心小店寵壞,誤以為這小店也同樣窩心,所以犯了錯。 不過,留客不外乎窩心,所以,下次來南丫島,我們還是去吃紅菜頭大菜膏吧!

天崖何處無荒草,小島何處無甜品!

TakeAway