2024-05-09 37 views
係尖沙咀天文臺道嘅Marouf coffee @maroufcoffeehk ,可以話係我每次做完pilates,去補充體力和抖抖relax嘅地方,因為做完運動唔可以食得太多,最啱就係去cafe食輕食和飲番杯咖啡喇。呢度企理闊落,以黑,金,墨綠色設計,型格得來坐得又舒適,最正係佢地嘅咖啡真係好好飲呀~可以話係一種令到你會有味覺記憶的咖啡。 餐廳用了來自土耳其的咖啡豆,富有濃郁的咖啡豆香,細嚐之下,其味道可說是一種層層遞進的咖啡享受,先是咖啡的微酸,繼而是甘澀帶微甜,再續是其香味的餘韻,且味道會一直瀰留在喉嚨內。 我和朋友飲咗兩款咖啡特飲 🔮青檸冰咖啡,鮮青檸汁的微酸與咖啡的甘澀,味道十分匹配,飲落清爽醒神,而朋友就order咗🔮焦糖latte, 入口幼滑,咖啡味濃香有層次,仲有係咖啡師也很貼心,擔心冰塊溶了之後會把咖啡味沖淡,所以order冰咖啡的時候咖啡師會額外再給一杯咖啡shot,飲到中間嘅時候可以再倒個shot入去,保持原有啲咖啡味 輕食的選擇不多,不過味道同樣出色,🔮韓式Kimchi牛肉碎bagel, 店員會將bagel重新焗熱才端上的,Bagel入口既煙靭又軟綿,而牛肉碎餡料

輕食的選擇不多,不過味道同樣出色,🔮韓式Kimchi牛肉碎bagel, 店員會將bagel重新焗熱才端上的,Bagel入口既煙靭又軟綿,而牛肉碎餡料相當飽滿,微辣又惹味; 想更健康一點,推介大家可以試呢個🔮Cous cous 雞胸沙律,雞胸肉以特色香料醃得非常入味,減香得來肉質柔軟嫩滑,Cous Cous米用香料烹煮的,我覺得入口有種咖喱香味,雖然賣相一般,不過整體味道亦相當吸引,健康又飽肚