2011-10-26 86 views
星期六晚路過此店, 見其餐牌所示價格,一碗粥最平都要$29。  原本沒有意思幫襯, 但見店內人氣旺盛。 店外又貼有食家照片, 心諗一分錢一分貨。 如果味道好, 價錢不是問題。  況且有食家撐場,應該不會太差。加上很久沒有吃過粥,兼且怕骨不吃魚的友人又沒有異議,於是入店一試。 不過店員姐姐們很忙, 所以不會有招呼, 要食就自己搵位。  皮蛋瘦肉粥 - 皮蛋份量都OK, 但瘦肉好嚡口 第粥 -豬潤夠爽脆、豬心冇味、 豬腰有啲異味、 粉腸夠腍滑、肉丸都可算鮮甜。 魚片要算係全碗粥最好嘅材料,有鮮甜魚味。但只得薄薄两片(其實所有材料都係得两件)。 豉油皇炒麵 - 一早炒定,所以唔熱兼且淡而無味,非常非常普通。 唯一優點係有啲芽菜。 用$17吃一碟放涼無料嘅炒麵, 可能係我們唔識門路, 叫錯食物。 縱觀而言, 雖然粥底夠熱, 但唔夠綿,稀如水, 當然唔會有米香。 仲有落師傅,吃後勁口渴。 漏單情況都頗嚴重, 要追先有粥食。若然食材夠真材實料,有賓至如歸嘅服務質素,價錢幾貴都係值得。相反,雖然外表吸引到路人入店光顧,但食品質素與收費不成正比,服務欠奉,再加上環境衛生麻麻。 要消費者再度光顧,似

皮蛋瘦肉粥 - 皮蛋份量都OK, 但瘦肉好嚡口

漏單情況都頗嚴重, 要追先有粥食。

若然食材夠真材實料,有賓至如歸嘅服務質素,價錢幾貴都係值得。相反,雖然外表吸引到路人入店光顧,但食品質素與收費不成正比,服務欠奉,再加上環境衛生麻麻。 要消費者再度光顧,似乎係天方夜譚。
2011-10-22
$37.5 (Dinner)