2009-12-12
想食小籠包, 於是選左最就腳既 南翔經常比各食評打擊信心, 攪到都唔敢光顧既食店之一小女子也曾光顧過上海總店但水準不如預期中凸出 星期一晚7點客人也不多 先黎杯泡茶 ($8/位), 一人一杯以透明玻璃杯奉上清清味蕾 燻蛋2只 ($12/只) : 第一次食燻蛋, 比之前食評吸引, 雞蛋顏色非常鮮艷, 流心蛋黃橙紅色, 相比我們在街市買到的蛋香數倍, 很好的開始 水晶肴肉 : 明顯不及金滿庭的賣相吸引, 水晶部份小之又小, 肴肉比例多了, 由於是冷盤, 所以食幾多都無油膩感 鮮肉小籠包 : 睇個皮都已知厚而且摺位帶硬, 但豬肉和湯汁比例也剛好, 挽回一點分數, 但以主打來說未免有點失望 沙窩津白 : 材料豐富有雞肉, 豬肉, 蛋餃, 當然有大量油津白, 奶白色雞湯十分鮮甜, 飲完成身暖晒 價錢在金滿庭之下, 但呢到坐得舒服, 空間感足價錢也較便宜, 所以下次會再試其他小菜
經常比各食評打擊信心, 攪到都唔敢光顧既食店之一
小女子也曾光顧過上海總店
但水準不如預期中凸出
星期一晚7點客人也不多
先黎杯泡茶 ($8/位), 一人一杯以透明玻璃杯奉上
清清味蕾
價錢在金滿庭之下, 但呢到坐得舒服, 空間感足
價錢也較便宜, 所以下次會再試其他小菜