2016-11-27
同左舊同事去左西灣河潮福食蒸海鮮鍋,天氣剛剛凍起來!!也令今次蒸海鮮更有睇頭!食完一定暖粒粒喔。 潮福原來都有有小菜食wo~~但今晚食左蒸海鮮先啦!下次再約食小菜。去到先知原來有套餐食!更加抵食啦。仲可以任飲任加某d item~例如牛肉片,丸類,菜類。所以我地都無慮即決簡左食套餐。 餐跟左個燉湯!我就選擇左老黄瓜燉唐排!成盅上~沒有味精!飲落好滋潤。令到胃部得到窩心體貼既感覺。貝殼盛盆~有花嫘,鑽可蜆,花甲,白蜆。全部都好新鮮,一d沙都無!肉質肥大而鮮甜,唔使加任何汁醬鮮食出原味!超爽。 生猛大元貝~果然係大元貝!!不單單大咁簡單而且仲好厚身!蒸完既大元貝~柔軟多汁天甘香!底下既粉絲吸受了鮮味!粉絲蒸到濕濕潤潤!好味呢。 美國桶蠔,美國蠔出名大隻~蒸完之後都無乜點縮水!蠔既内層堅甘香重蠔香!韻味留在口腔中持久不散。非常得喔! 大連鮑魚~較為細隻左少少!可能我貪心了。。。hehe!! 但係好煙韌~加左d蟲草菇,葱,薑片!食落另有一番風味~都係新鮮貨色。手切牛肉片~細細塊!輕輕蒸一蒸轉色就食得,感覺油脂豐富!肉質充滿彈性!入口牛香陣陣。配埋d葱花卷住食!人生一大樂事。 仲有個馬拉糕一定要睇