2020-11-05 2537 views
天氣涼涼地,緊係要食羊暖下身啦~之前就食開觀塘嗰間 雲南啊老表黑山羊湯鍋米線👍🏻,呢次返工發現到呢間😆點都要試下嘅🥰呢度好容易搵,旺角E2出口沿奶路臣街直行,到通菜街轉左行就會見到~門面都算大,行過一定望到😹上網睇過資料,原來老闆係貴州遵義人🥰鋪頭嘅調味、醬料全部係佢自己返貴州買嘅👍🏻係有心有力嘅老闆娘👩‍🍳啊~👆🏻呢度賣嘅基本上九成都係羊肉🐏最基本嘅羊肉粉、羊肉飯、餃子、小串、湯都有!👇🏻仲有羊嘅內臟,譬如話羊心、肝、肚、腸、羊睪丸、羊腦、羊胎盤等等😹你諗到嘅都有得食,係睇你夠唔夠膽試😆重點係連羊肉泡饃都有!其實泡饃本來係陜西嘅名物,我每次去陜西做嘢都會食!無諗過呢度都有!😆我諗我下次要試下😆呢度嘅格局同裝修都幾似大陸,唔算逼,裝修係用木為主😆中式風格🥰我揀左旁邊嘅bar檯坐,bar檯係對住中式鏤空屏風,所以自己一個坐都幾舒服架~👆🏻普通份量嘅羊肉粉🐏($45),汽水加7蚊🥤羊肉粉其實都幾大碗,女仔食晒一碗會幾飽😹不過如果驚唔夠食,可以叫加大(多2蚊)👍🏻而羊肉都多,香得黎唔會有陣騷味,抵讚嘅~一開始店員會問你要唔要辣,辣嘅話會放一匙羹辣醬係碗度,呢個醬好好食👍🏻👇🏻而最正宗食法係再

羊肉粉

一開始店員會問你要唔要辣,辣嘅話會放一匙羹辣醬係碗度,呢個醬好好食👍🏻👇🏻而最正宗食法係再加啲醋,同埋乾辣椒粉,撈勻一齊食~

2020-11-02
$52 (Lunch)
羊肉粉