2024-04-07
就算而家天氣熱左🥵,都冇阻我想去滾一滾😈,今次我去左呢間人氣火鍋店,已經有20年歷史❤️餐廳門口花牆🌸招牌很吸晴,內裹裝潢簡約舒適☺️,座位舒適闊落,空感間足夠,更加設有7️⃣間VIP房🥰,方便約埋一大班朋友黎滾‼️✨醬介 $18@1- 雙拼湯鍋🍲 $129我選擇了海底椰豬骨湯底🐷及番茄薯仔湯底🍅🥔,海底椰豬骨湯底呈奶白色,味道濃郁😝,散發出天然豬骨甘甜味🐷,湯料豐富,有鮮甜椰果肉🥥、紅蘿蔔🥕、爽脆雪耳及甘甜粟米🌽,顏色鮮艷番茄薯仔湯底❤️,加入大量新鮮番茄🍅及薯仔🥔,味道酸甜開胃,✨建議最後先食薯仔🥔,會變得軟燸入味🤩- 招牌手切牛頸脊🐮 $298新鮮牛頸脊色澤紅潤,油脂均勻😝,紋理細緻,厚薄適中,輕輕淥至牛肉轉色即可😍,肉質軟腍,牛味突出,口感柔軟有彈性😋,入口即化😛- 鮑魚仔☺️ $168大隻鮑魚,味道新鮮,質地厚肉爽口😏,口感嫩滑有嚼勁,推薦必叫‼️- 食神棒打牛丸🐮 $68牛丸細膩嫩滑,牛味濃郁😎,肉汁豐沛,彈牙有咬口,✨建議大家早啲叫定呢個牛丸,好快賣曬🙈- 半打蝦丸🦐 $54蝦丸爽口彈牙,充滿大量蝦肉👍🏻,口感豐富☺️- 梅菜豬肉餃🥟 $79平時坊間較少見梅菜豬肉餃🤣,餃子皮厚薄適中,梅菜
✨醬介 $18@1
- 雙拼湯鍋🍲 $129
- 招牌手切牛頸脊🐮 $298
- 鮑魚仔☺️ $168
- 食神棒打牛丸🐮 $68
- 半打蝦丸🦐 $54
蝦丸爽口彈牙,充滿大量蝦肉👍🏻,口感豐富☺️
- 梅菜豬肉餃🥟 $79
平時坊間較少見梅菜豬肉餃🤣,餃子皮厚薄適中,梅菜鹹香味足夠,豬肉🐷內餡細膩多汁,兩者餡料比例平均,調味不錯😎
- 豆苗🤩 $45
新鮮爽口,✨建議可以放到番茄湯底內,吸收酸甜湯底精華😗
- 椒鹽豆腐🤣 $68
炸豆腐外層麵衣輕薄,炸得酥脆可口☺️,豆腐質地軟綿嫩滑,豆味濃郁😍,加以椒鹽及炸蒜調味,很惹味😎
餐廳食物素質相當不錯😛,加上餐廳店員服務態度很好💯,不時主動幫我地加湯,收走不要的碗碟,下次想打邊爐的話,都想再黎呢間店舖滾一滾😎
📍 滾得棧 - 尖沙咀
尖沙咀棉登徑17-23號華楓大廈地下1A號舖及1樓