2017-03-10
以前響天水圍想搵間糖水店,查實都要走到幾遠,而家響天盛新開幕半年左右的新街市有間大飯糖甜品店,款式都幾多 今晚約齊屋企人齊晒腳,一於試間呢間甜品店的出品首先食呢個榴槤山(綿綿冰+榴槤球+水晶+小丸子),咪睇佢白雪雪冇乜色彩,其實呢個榴槤味道的綿綿冰的榴槤味道幾香甜,如果加上爽口的水晶或者煙刃有咬口的小丸子一齊享用都幾特別,不過呢個榴槤球呢… 雖則看上去似雪糕,但同綿綿冰相比,我實在麻麻地歡喜它的味道 如果要說大飯糖的驚喜,絕對要數到這杯黑白天堂!它由上而下分別是3.6軟雪糕、可可脆片、紅豆粒(加椰汁?!)、小丸子、朱古力奶凍,3.6軟雪糕濃香牛奶味道當然不在話下啦,驚喜在於越往下吃,由冰凍軟滑、變為脆口、香濃、煙刃、濃香軟滑,口感層次豐富,呢個作品幾好!蓮子紅豆沙加多6蚊就可以加個涼粉,查實我都幾歡喜呢個紅豆沙,不太甜,有蓮子,配上涼粉一起食口感還不錯啊,新嘗試!跟住呢個補腦合桃糊(凍),小弟覺得一般還可以啦,是有合桃味道的,略兼不夠濃香,”糖水”味較出相比之下,呢個生磨芝麻糊(凍)遠較合桃糊突出,濃香的黑芝麻味道在口腔回蕩著,香濃軟滑,雖不及熱食那麼濃香,也為大飯糖一個不錯的飯後
相比之下,呢個生磨芝麻糊(凍)遠較合桃糊突出,濃香的黑芝麻味道在口腔回蕩著,香濃軟滑,雖不及熱食那麼濃香,也為大飯糖一個不錯的飯後好選擇
呢個朱古力木槺布甸呢… sorry,看上去不太有朱古力的感覺,不過在味道上而言,其實當真幾好味道的 芝士味道不過濃而軟滑,OK LA,試得過