2024-09-19
中秋過後秋意濃,好想飲中式糖水清潤一下。經過天水圍+woo嘉湖近天水圍公園,見到有間糖水舖,就入去睇下。呢度裝修好cozy,有台式甜品如芋圓和綿綿冰,亦有傳統中式糖水如楊枝甘露、花生腰果合桃糊、杏仁露、番薯糖水等等,選擇好多。我點了紅棗雪耳糖水,加錢要碟好耐都無食過既糖不甩,紅棗雪耳糖水熱騰騰,紅棗補血,雪耳好多,頓時覺得膠原滿滿又補身。糖不甩細細粒,配上白芝麻、花生碎、椰絲、白糖,糖不甩口感軟糯,一定要趁熱食。另外再嗌了朱古力窩夫,細細件窩夫雪條造型,襯上綿綿的朱古力慕絲,還有大量的朱古力碎,十分好味。最後點左個咸食—香菇豬肉燒賣,服務員配上辣椒油,可自由選擇是否需要用,今次我沾了豉油吃燒賣,有淡淡的香菇味,口感不錯。老闆好熱情,下次要約埋朋友一齊去呢度食糖水,因為仲有好多想試。有望街既bar 枱
有望街既bar 枱