2020-05-29
星期日行屏山文物徑,行到又熱又攰,想搵啲嘢食下。文物徑附近有間日式style的糖水舖,舖頭出面有幅日式塗鴉牆,都見有唔少人喺度打卡,就選了幾款甜品試一試。「抹茶麻糬窩夫配曲奇雪糕」窩夫個外皮好脆,裡面的麻糬好煙韌,食下去有淡淡綠茶味,果然是這裡的皇牌甜品。「抹茶心太軟配抹茶雪糕」一切開心太軟,綠茶流心流晒出來,很濃郁很香,再配上紅豆,味道很夾。「椰皇燉蛋白」蛋白燉得剛剛好,看來採用了3.6牛乳,再加上椰肉都幾易刮,食落有淡淡椰香同蛋白香味。「鮮雜果蛋撻配紅棗茶定食」個蛋撻係芝士撻,好creamy,水果都幾新鮮,紅棗茶有蜜棗的甜味,紅棗味道非常突出,成個組合可以消滯。「鮮芒果腸粉」造型別緻,而且芒果好甜好新鮮,腸粉好滑,加埋芒果汁一齊食,正正正!「鮮雜果奶凍」奶凍好滑,重奶味但唔會過甜。「焦糖燉蛋」面層以火炙燒,焦糖化火喉適中,外脆內軟,蛋香充足,口感較厚實。「蒜香香辣雞翼尖」雞翼尖蒜味濃郁,再加上辣油,好惹味,鍾意食辣的朋友唔好錯過。服務很好,有賓至如歸的感覺。而舖頭喺天水圍西鐵站附近,食完甜品行幾分鐘就到西鐵站,而行文物徑行到累又可以食返個甜品消下暑,享受美好的周末。
「抹茶麻糬窩夫配曲奇雪糕」
「抹茶心太軟配抹茶雪糕」
「椰皇燉蛋白」
「鮮雜果蛋撻配紅棗茶定食」
「鮮芒果腸粉」
「鮮雜果奶凍」
奶凍好滑,重奶味但唔會過甜。
「焦糖燉蛋」
「蒜香香辣雞翼尖」