2018-09-19
「山竹」超級颱風來的之前一晚,夜裏平靜到一個點。一覺睡到大清早,没想到一到中午,風勢雨勢十分兇猛。家中的玻璃好似就來爆裂。窗邊一直瘋狂漏水。WhatsApp group 不停傳來可怕的訊息。世界未日啦!好不容易捱過世纪天災的一天。翌日,星期一竟然連8號波都冇,死唔去就要去返工!一出口,大厦部lift竟然壞咗。行37層樓梯落樓。竟然收到老板WhatsApp話可以work at home。頂!唔早響!宜家點返上去?!唯有繼續返工。巴士冇服務,馬鐵去到大圍要同幾千幾萬人排接駁車去九龍塘。點解大災大難仲要返工?交税養班政府官來做乜?返到公司已是午飯時間了。幾個同事一於去吃間懷舊茶餐廳吃午餐。午餐同事叫干炒牛河,唔油,够香,不過落色太重手。另一個同事點鳳爪排骨飯,份量够,不過佢評價一般。我要枝竹火腩飯。今昨两天經歷天災人祸,食啖火腩飯竟有一種捱世界,揾食艱難的味道。终於明白火腩飯何解係男人的浪漫!哩間餐廳奶茶好得!嗒啖奶茶,思考下人生。今晚點放工呢?點搭車返歸?部lift未修好點行返屋企?
午餐同事叫干炒牛河,唔油,够香,不過落色太重手。
另一個同事點鳳爪排骨飯,份量够,不過佢評價一般。
哩間餐廳奶茶好得!嗒啖奶茶,思考下人生。
今晚點放工呢?點搭車返歸?部lift未修好點行返屋企?