2017-12-16 377 views
元朗形點I,II期商場真係好好行, 吃喝玩樂樣樣齊,今日專程去這間在I期新開的 My cinema 戲院看近期最hit的電影-- 奇蹟男孩, 看完才不過下午6點鐘, 咁啱經過這間 米芝蓮一星的莆田餐廳, 難得門口只有數個人排隊等候,Timing咁啱, 當然要試下啦。這間主打天然食材的福建菜中菜館, 聽店員說大部份食材,皆從莆田直接入口,以確保其地道風味,真係用心製造的菜餚。所以,就問有什麼现時最啱食的食材, 店員就話可以試现時大力推介的頭水紫菜,保證鮮甜味美。 紫菜我食得多, 但頭水的紫菜就是第一次聽, 真係大鄉裡出城。 原來頭水紫菜即每年第一次長成的紫菜頭次採割,而一年只有七天黃金收割期,並且產量極少,可為珍貴。 加上不用機械代工,堅持傳統工藝,自然涼曬, 所以食落除了鮮甜味美外,還沒有任何雜質。 難得咁珍貴的食材 ,但價錢卻大眾化 ,當然趁這機會, 盡情享受地食呀。一於嚟過蒲田二人頭水紫菜套餐來豐富自己 ,先有蝦苗拌頭水紫菜,再來九轉小腸, 之後原味紫菜煎,加上百秒黃花魚和漁民紫菜燜飯, 聽到啲菜式名,簡直未食已興奮呀!蝦苗拌頭水紫菜,味道挺特別, 紫菜份量好多,加上紫菜濕煮方法烹

這間主打天然食材的福建菜中菜館, 聽店員說

蝦苗拌頭水紫菜,味道挺特別, 紫菜份量好多,加上紫菜濕煮方法烹調,每一柱紫菜食落口都感到那種鮮味,加上配上櫻花蝦蝦苗,鮮上加鮮,當中又帶有少許鹹味,食完又幾開胃。

蝦苗拌頭水紫菜

再來九轉小腸, 豬腸切得細細嚿, 又醃得非常惹味,咬落非常爽脆。不其然食完一嚿接一嚿,完全沒有感覺肥腻,好新鮮的佳餚。

九轉小腸

之後原味紫菜煎, 看似簡單的菜式, 卻是非一般的炒蛋,但味道出奇地好食, 佐飯一流 。 頭水紫菜的鮮甜味夾雜着香滑嘅蛋汁 , 味道出奇地夾,比經常食開我的蕃茄炒蛋、蝦仁炒蛋更好食。

原味紫菜煎

百秒黃花魚, 雖然細細條黃花魚, 但是肯定好新鮮的黃花魚,不但肉質鮮甜,而且口感軟滑,魚湯更是味道濃郁。正!

百秒黃花魚

最後漁民紫菜燜飯, 冇錯,又係紫菜菜燜, 但係你唔會感到奄尖腥悶,因為頭水紫菜實在味道鮮,食落完全冇雜質,沙沙地感覺。而食完大量紫菜,也不會口乾。這燜飯濕濕地,口感润滑,味道香口。

漁民紫菜燜飯

今晚試過莆田後,食材果然天然味美,難怪假日晚上大排長龍,咁好質素食物,绝對值得等。

2017-12-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
蝦苗拌頭水紫菜
九轉小腸