2018-08-27
木嘴足跡遍及全港,夢想喺所有食肆留下腳毛供世人供奉。今次木嘴嚟到太古城搵食,望住個水牌諗左好耐,最終決定去食新開無耐,本身喺IFC先食到既GLASSHOUSE。印象中N世前去IFC分店整體感覺同食物都唔錯,相信應該唔會有伏。間野好似好多booking咁,職員一見我入黎就問我有冇book枱,好彩提早左食晚飯,如果唔係都要等位。職員比左個半鐘我,皇恩浩蕩,食到8點半要還枱。間餐廳裝修好靚好文青,唔錯唔錯。不過咁dup本裝飾竟然唔俾返一百幾十重新印過本menu真係百思不得其解。本menu比人揭到溶溶爛爛,木嘴好驚一野就揭爛佢,仲形住個感覺好烏糟。唔知佢係咪特登唔換本menu黎營造好多人黎過呢間餐廳既感覺呢......anyway,Glasshouse有好多fusion菜食,有pizza意粉飯小食沙律-西餐廳有既佢都有,想飲酒都有不少選擇,所以幾啱一大堆friends或者family黎gathering。木嘴記得幾年前係IFC食過佢既薯條,記得係好食既,所以就嗌左,另外再加松露焗豬飯同chef recommendation既焗雞炒意粉。
松露焗豬飯好快就上左,個賣相唔錯,芝士係超級拉絲!拉到連
松露焗豬飯好快就上左,個賣相唔錯,芝士係超級拉絲!拉到連分飯都有困難,芝士之間難捨難離,想抱緊些。木嘴一度拉絲一度唱住呢句歌詞,應該其他食客以為陳奕迅黎左想過黎攞我簽名。芝士下面有松露粉菠蘿蕃茄醬同豬肉,即係一般焗豬有既野都有。味道係好味既,一D都唔腬,蕃茄同芝士味相輔相成,但D松露味就唔夠出喇 (或者係因為木嘴掛住唱歌distract左個味蕾)。塊豬扒無炸過,我就覺得麻麻地喇,又薄,陣豬臭味出曬黎,因此大X樂既豬扒完勝!份量比平時焗豬細少少。
松露焗豬飯
接住黎既係炸薯條配松露+蕃茄醬,見到唔少枱都有嗌到。碟嘢一上就知出事,D薯條泛晒油光,晶瑩剔透….木嘴一向好鐘意食薯類製品,但一食太油既嘢就會胃出事,所以見到咁,就唔敢食咁多。其實佢係炸得好脆,點醬食係好唔錯既,但真係太多油喇…食食下木嘴就….唯有下次嗌第2樣試下啦!
最後最期待既焗雞炒意粉都黎埋,呢碟嘢就認真唔錯!加左D蛋做底,個樣又幾靚。焗雞:香茅味好重,雞好滑漏,好食!炒意粉:竟然食到茶餐廳既鑊氣味!好意外!好食!推介!
成個晚餐整體黎講算係好滿意。我地無嗌嘢飲侍應都好好服務幫我地斟水,嗌侍應埋單但佢帶緊枱唔得閒,都有同我示意佢收到,值得一讚既!