Apinara餐廳室內設計以熱帶花卉圖案同裝修為主,營造出令人心曠神怡嘅用餐環境。採用手機點餐服務,方便又快捷。食物可以揀辣/唔辣;飲品仲可以揀甜度同埋少冰/走冰,好貼心。中午時份更有豐富午市套餐,包括湯、沙律、主菜、甜品同飲品,價錢只係由$188起,喺太古廣場入面嚟講都非常合理。我好鍾意食佢哋嘅「泰式雞肉炒金邊粉」順滑又帶些煙靭嘅河粉,配以炒蛋、豆芽菜、豆乾絲同碎蘿蔔乾,再加上鮮美嘅雞肉,旁邊仲有花生粒、砂糖同辣椒粉。每一啖都散發出酸甜微辣,真係「泰」滋味。「燒豬頸肉配白飯」係另一款令人食指大動嘅菜式。嫩滑嘅豬頸肉經過特殊嘅醃製同烤煮,保持了肉質嘅鮮嫩同豐富嘅口感;香氣四溢嘅泰國茉莉米同清爽嘅配菜,味道搭配和諧。「冬蔭功」湯底以辣椒、檸檬葉同香茅為基礎,加入鮮蝦同草菇,酸辣開胃。「泰式椰汁雞湯」帶有淡淡嘅椰子香氣,滋味順喉。雞肉、香茅同其他香料熬製出一碗層次感滿滿嘅濃湯,令人會一飲就唔想停落嚟。「精選沙律」係麻醬雞絲金菇沙律。雞絲份量頗多,沙律菜新鮮,金菇倍添咬口。「泰式炒通菜」簡單卻美味。通菜經過快速翻炒,保持蔬菜本身嘅脆爽,混入豐富調味料,非常惹味。「精選甜品」香芋紅豆椰汁糖水。

「精選甜品」香芋紅豆椰汁糖水。椰汁香濃,芋頭煮得淋,紅豆亦擁有綿密口感,作飯後小點綴,不錯。

「泰式凍奶茶」茶底夠濃亦有獨特香味,牛奶比例剛好,少甜少冰啱晒我口味!

「泰式凍檸茶」清香嘅檸檬加上醇而不澀嘅紅茶,酸酸甜甜,好解辣。

精選沙律
冬蔭功