2012-06-13
如果要係太古食潮洲菜,黎黎去去都係得太古城個兩間 - 尚膳 及 潮庭。而康怡廣場依邊最近依半年都開左好多新餐廳,亦難得依到開左間食潮洲菜!夜晚8:30 walk in,唔洗等已經有位,可能還是新開吧!但都有2/3滿座。開了普洱茶,茶葉幾靚,飲落去不錯!另外我們二人則給了4杯功夫茶,亦容易入口。見到枱上每人都有兩對筷子,一對黑色,一對象牙白 (即公筷),看得出餐廳都注重衛生。1.欖菜肉碎四季豆第一道竟然上了這碟四季豆,我還以為應該先上鹵水鵝件才對吧!不過都無所謂。四季豆很爽脆,炒得不算很軟身,但我反而喜歡這種口感。欖菜肉碎很入味,最好叫一起吃會更加好!2. 蓮藕炆腩仔這碟炆腩仔有點失望,非常細碟,蓮藕多,腩仔少又細件但蓮藕味道還可,腩仔有一半都是脂肪,只有一少塊像手指尾頭那麼細的肉,真的吃不出什麼....3.蠔仔粥正常二人份量,蠔仔大粒,粥不會太稀,很好!4. 鹵水鵝件三拼有鵝件,另外兩款可自己選擇,我們選了豬耳及豬頸肉,底下還有厚厚的豆腐,其實算是"四拼"了,都是$98,抵食!肉質新鮮,不會太肥,豬耳亦爽口!讚!菜式選擇多,一定會再來!
開了普洱茶,茶葉幾靚,飲落去不錯!
另外我們二人則給了4杯功夫茶,亦容易入口。
1.欖菜肉碎四季豆
四季豆很爽脆,炒得不算很軟身,但我反而喜歡這種口感。
欖菜肉碎很入味,最好叫一起吃會更加好!
2. 蓮藕炆腩仔
這碟炆腩仔有點失望,非常細碟,蓮藕多,腩仔少又細件
3.蠔仔粥
正常二人份量,蠔仔大粒,粥不會太稀,很好!
4. 鹵水鵝件三拼
肉質新鮮,不會太肥,豬耳亦爽口!讚!
菜式選擇多,一定會再來!