2022-10-11
今日朋友約咗我嚟呢間L’AMOUR食西餐,太和火車站行過去都唔算太遠,食完行去大埔超級城都好方便一去到見佢哋門口用霧化玻璃,外面睇感覺有種神秘感,入面用餐就覺得私隱度高,會好享受嗰種氛圍情調L’AMOUR無論食材、內在環境&裝修、格局同服務等等完全都係酒店級數,真係好難想像會喺太和呢個低調小區會出現呢間L’AMOUR高質西餐餐廳隻杯同張餐杯都印埋L’AMOUR名,真係好靚House White (4/5)如果中午食西餐,一般都會選擇白酒,所以我哋兩個都點咗House White試吓,都唔錯,果香味濃,容易入口,亦都非常開胃烤加拿大海膽多士 (5/5)首先嚟咗份小食,我哋點咗三件海膽多士,下面件多士煎得好香脆,再加上海膽味道鮮甜。海膽有啲raw嘅感覺加埋下面煎到脆卜卜嘅多士,放入口個口感好特別,味道都好有層次呢度嘅餐碟都用LE CREUSET泡沫龍蝦湯(5/5)食完小食,跟住隨即就嚟咗份龍蝦湯,碗湯非常濃味,亦都相當滑身,味道好rich龍蝦肉都唔算少傳統法式鵝肝牛柳(5/5)鵝肝入口即溶嘅感覺真係超正,夾埋牛柳煎到油香味好出,聞到都已經流曬口水🤤,食落質感真係一流,鵝肝嗰種軟加埋牛柳有啲
隻杯同張餐杯都印埋L’AMOUR名,真係好靚
House White (4/5)
烤加拿大海膽多士 (5/5)
呢度嘅餐碟都用LE CREUSET
泡沫龍蝦湯(5/5)
龍蝦肉都唔算少
傳統法式鵝肝牛柳(5/5)
鵝肝入口即溶嘅感覺真係超正,夾埋牛柳煎到油香味好出,聞到都已經流曬口水🤤,食落質感真係一流,鵝肝嗰種軟加埋牛柳有啲煙靭簡直perfect match
忌廉加拿大海膽意粉(4/5)
海膽係朋友至愛,呢個海膽意粉勁creamy,食嗰陣每條意粉都掛住少少醬汁,另外海膽味都好濃,同埋鋪面嗰舊海膽真係好肥美