去了太和探下阿姨,佢話樓下新開左間日本餐廳想試下,於是尋晚就有機會食到碗咁正宗的拉麵了。門面都已經好見得人,入到去見到好多傳統日本擺設,開放式廚房,未食已經好有好感了~呢類餐廳平時灰市區就見得多,估唔到呢D新界地方都可以有一間咁有質素的餐廳。MENU好簡單,就係幾種拉麵,小食同2飲品,就算你有選舉困難都唔怕。我地好快就揀左一個招牌的豬骨拉麵同期間限地的櫻花海老拉麵了,加一份餃子了。門口D傳單到寫呢度個豬骨湯底是無添加的。用料亦是來自日本,令我呢個咁關注食品質素嘅人都好放心~點菜時可以自選湯的濃度,麵的硬度,同埋可以加選喜愛的配菜,頗專業的。尋晚落哂大雨咁, 估唔到呢間小店都仲係幾好生意, 都幾乎坐滿人。好快兩碗拉麵就到左啦~賣相非常靚喔~!聞落超香的,我們點的是正常濃度,但喝下去的湯也是頗濃郁的,幸好冇選濃味~普通是剛剛好的,本人口味偏濃。個蝦湯真係正到冇朋友,蝦味勁濃,D櫻花蝦脆卜卜,係好想成碗飲哂的。 食落一啖湯一住麵咁,食完好鬼飽~麵質彈牙爽口,幼身糖心蛋好好食阿姨話佢都覺得個達摩特上豬骨拉麵好好食, 一分錢一分貨, 同佢平時食好平果D唔同, 哈哈哈。我試左一淡, 個豬骨湯又真係

麵質彈牙爽口,幼身

糖心蛋好好食

我試左一淡, 個豬骨湯又真係幾真材實料,唔係係味精。

個日本高义燒幾鮮嫩多汁,同埋有成4大塊,一D都唔辜寒呀~正~!

差D唔記得左份餃子,呢份黑色的墨魚餃子好特別的,出面真係比較少食到,呢度D餃子皮好薄,個餡味道偏淡,點餃子汁食就剛剛好。

呢間店開左一個月就做得咁出色, 繼續努力喔!!

2017-05-24
  • 達摩海老拉麵