2017-09-25
喜歡四處覓食既我,這夜晚飯時間又在太子旺角四處閒逛,找尋一些未試過而又吸引人既餐廳,走著走著,便發現了這間裝潢特別的餐廳。看著門外的裝潢,非常古式古香,理應是吃中菜的吧,但步入門內,才發現餐廳其實是一個西餐廳。餐廳裡而的燈光調得比較暗,很有氣氛,也切合餐廳的名字 - 「居蘆」,絕對有三國時代「三顧草蘆」之感。餐廳既食物款式都幾多,單是意粉便已經有23款。除了意粉,還有薄餅,和沙律,想不到外表是如此中國風,但其實賣既,卻是意大利菜,很fusion。巴馬火腿蜜瓜沙律 $108我們首先點了一個頭盤,巴馬火腿蜜瓜沙律,parma ham既分量都幾多,和蜜瓜更是絕配,特別喜歡這裡的蜜瓜夠甜。蜜瓜與parma ham中間加上了田園沙律菜,可以在主食前先清新一下味蕾。香草蘑菇海鮮菠菜閭條麵 $168在餐牌上最吸引的是用海膽配上各式各樣的意粉,但因為友人不好海膽,所以便選擇了比較大路的 菠菜闊條麵。闊條麵既份量好大條,醬汁很creamy,而海鮮亦都幾多,包括青口,鮮蝦和魷魚,菠菜麵煮得比較硬身,但這卻正好我心意,食落比較有口感。鮮蝦既爽彈度亦都為我帶來驚喜。紫薯草莓鬆餅 $88甜品方面,我們點了紫薯草
餐廳既食物款式都幾多,單是意粉便已經有23款。
巴馬火腿蜜瓜沙律 $108
香草蘑菇海鮮菠菜閭條麵 $168
鮮蝦既爽彈度亦都為我帶來驚喜。
紫薯草莓鬆餅 $88
甜品方面,我們點了紫薯草莓鬆餅 ,看見餐牌上加雪糕球要加$8,我們當然要加啦,幸好店員特別提醒,原來本身個鬆餅已經有包了一球雪糕球,所以其實係唔需要加既,咁就慳番$8。
鬆餅裡面加佐紫薯蓉,雖然份量唔算係好多,但係多佐一份口感,就係多佐一份既美味,鬆餅係即叫即製既,所以由order到上餐大約用佐25分鐘,幸好店員有特別提醒,我們在主菜到枱時已經立刻叫甜品起菜,所以中間都唔需要等。
芒果熱情果沙冰 $50
芒果熱悄果沙冰都幾大杯,基本上兩個人叫一杯飲都ok,當然,o個個要係你另一半啦,而且沙冰打得好均勻,飲到尾都仍然有果汁味,唔算好甜,飲完好開胃。
要不是在門外看見有很多人在排隊,都好容易會錯過佐呢間餐廳,最鍾意既係呢度既裝潢,很有懷舊感,而裡面既西式食物帶來強烈既分差,不論是文青,還是一班人,也會喜歡。