2020-04-25
好耐冇去太子喇,成日去旺角尖沙咀戈啲地方,記起自己都有一段時間冇去太子。諗起太子其實都有好多好野食,雖然比年輕人感覺就係傳統嘅粉麵或者粥店會比較多,所以會比較少去,但其實大家可以系網上睇到有好多cafe系太子,仲有好多人去打卡,去完仲可以去旺角行街。119 Italio附近好多都系維修汽車都系店舖,好難想像會有一間咁有格調既食店會喺呢個位,一入到去真心o左咀,上面一大盞既水晶燈真系好吸睛牆上仲有啲畫,好有藝術氣息。另外一邊既牆身上面就有個櫃,沿用咗車輪既設計,喺木架上擺啲小擺設又幾吾錯首先系set dinner,好多間西餐廳都有set dinner,但呢間set dinner既款式其實幾特別。首先佢既餐湯系牛油粟米湯,出面都好少有,跟住主菜有菠菜芝士雲吞同埋芝士野菜燉雞胸,真系好少試到呢啲菜式。頭盤同埋前菜嘅款式都明顯比出面嘅唔一樣尤其是係多士嗰幾款真係好吸引🤤自己叫左款牛油粟米湯,外表其實好似南瓜湯🎃飲落又覺得幾好飲,牛油味系真系好濃郁,但又吾會比人太膩既感覺諗落都覺得好邪惡,飲完吾知會肥幾多肥好多磅同時有適量既粟米喺入面,好清甜呀。本身自己都幾中意食粟米,但系懶到吾會突登買粟米番黎
自己叫左款牛油粟米湯,外表其實好似南瓜湯🎃飲落又覺得幾好飲,牛油味系真系好濃郁,但又吾會比人太膩既感覺諗落都覺得好邪惡,飲完吾知會肥幾多肥好多磅同時有適量既粟米喺入面,好清甜呀。本身自己都幾中意食粟米,但系懶到吾會突登買粟米番黎自己烚,所以多數都喺出面先食到粟米🌽
朋友叫左杯Ice Latte,唔係好識欣賞咖啡嘅我都講唔出確實係咩味道,不過飲得出咖啡味唔會好苦澀,奶味都幾明顯。
好耐之前係一間連鎖咖啡店 Cafe Haxxtu 第一次飲 Rose Latte,自從果次之後就對呢款飲品有好大既興趣,因為冇諗過有玫瑰味嘅咖啡竟然係好飲嘅🤭表面鋪滿玫瑰花瓣🌹好靚呀✨跟住飲落口都有好濃郁嘅玫瑰味,唔會話好奇怪,兩者match得好好因為香港真係冇乜邊間cafe有 Rose Latte,特登嚟飲杯都正呀。
自己叫咗款波士頓龍蝦意大利飯,真心好正囉,成大隻龍蝦就呈現係眼前🦞仲要隻龍蝦都幾高質素!啲肉好爽滑,非常鮮味食完真係超級滿足底下嘅意大利飯味道好特別,雖然都有龍蝦汁,但比起龍蝦汁我覺得佢更似芝士汁,但食完都唔會好漏。
朋友就叫左份意式菠菜芝士雲吞,佢系外國讀過書,對呢個菜式好熟悉,所以值得評論一下。表面有好多蕃茄蓉,我本身都吾系好中意食蕃茄,但個味我都覺得幾開胃。芝士雲吞既芝士味好邪惡!入面有啲碎碎地既豬肉,不過覺得豬肉既份量可以再多番啲。