2023-04-16
🥢新哥食館🥢-最近新發現既新開正正小菜店!餐牌唔似一般小菜館咁有幾百款餸,主打師傅拿手野,開左冇耐不過次次去都爆滿🤭。環境算係幾新淨,不過預咗比較多人會比較嘈,但係如果成班人嚟聚餐嘅話都好適合。油鹽水浸花甲🧄($108)花甲大大隻,食落除左海鮮味,有幾重既胡椒味,配埋配料幾惹味。避風塘叉燒炒河🌶️($98)第一次見到呢個菜式嘅時候,冇叫。第二次再嚟食嘅時候覺得好似幾特別,就決定試試下佢,首先個河粉真係好有鑊氣,每條係分明唔會痴埋一舊,食落有孜然味同辣辣地幾惹味,出色!新鮮葱油雞🐔($218)望到個賣相都知好食!雞皮好滑而肉又夠滑,重點係表面鋪滿嘅蔥油,有青葱同煮過既洋蔥,超正!金牌咕嚕肉🐷($108)廚師推薦一定要試佢哋嘅咕嚕肉,平心而論,外皮好輕盈,入面偏肥,口感黎講係做得好好,唔會膩,但係個人覺得調味可以再重手啲,唔夠酸甜。薯仔牛柳粒🥔($108)喱道菜式就周圍有,不過大多數做到一般,而喱到竟然做到薯仔真心外面超脆入面夠淋,而且再帶有蜜椒味,連牛柳粒都淪為配角啦🤭。
油鹽水浸花甲🧄($108)
避風塘叉燒炒河🌶️($98)
新鮮葱油雞🐔($218)
金牌咕嚕肉🐷($108)
薯仔牛柳粒🥔($108)