今次嚟到太子一間人氣cafe 楓子咖啡🍁位於楓樹街既呢間餐廳 鋪名既靈感應該完全嚟自街名🥰餐廳門口放左兩張用嚟打卡既木製搖椅🪑加埋古典風既掛燈💡design充滿心思! 一入到鋪頭 完全比現場既colour tone吸引左 藍啡主調比人一種寧靜優雅既感覺💙🤎藍色牆壁配合啡色木系枱凳同埋擺設 再加上插花同埋門口放置一盤秋天signature既楓葉 盡顯格調🍁🍂一入到嚟同朋友都大讚呢度既設計風格! 坐位方面 我地揀左個靠窗既位置 坐係寬敞既淡棕色沙發上面 感覺好cosy好舒服 真係坐足一日都得啊😚櫻花蝦豆乳擔擔讚崎烏冬($88) 烏冬上面鋪滿珍貴食材番紅花 湯底唔濃 充滿淡淡豆香 加上肉碎同蝦 同埋微辣醬汁 個味有少少似麻婆豆腐😂😂烏冬吸收左湯底精華 嫩滑有咬口 食落好唔錯😎👍🏻👍🏻蟹肉餅配沙律($138) 呢道菜設計精美 食物擺設有心思 成幅畫咁🖼 蟹肉餅外面煎到脆一脆 咬落去啖啖juicy蟹肉🦀🦀口感非常有層次 令人回味無窮🤤🤤🤤配埋新鮮沙律菜好滿足 不過呢個價錢就少少貴咁啦 大食少少都唔夠飽🤣烤雞生吐司($78)驟眼睇呢個toast冇咩特別 但係其實佢係用生吐司製造 同普通吐司比🍞生吐

櫻花蝦豆乳擔擔讚崎烏冬($88)

蟹肉餅配沙律($138)

烤雞生吐司($78)
驟眼睇呢個toast冇咩特別 但係其實佢係用生吐司製造 同普通吐司比🍞生吐司有一種特別濕潤 鬆軟 入口即融既感覺 雖然呢個烤雞toast食落去好似同普通toast冇咩分別 但醬汁用左蛋黃醬好match🐣雞肉嫩滑有彈性又入味 幫個toast加左唔少分😆

Hojicha Latte🍂($50)
焙茶latte用左鮮奶製作 焙茶本身茶香非常突出 同鮮奶簡直配搭出天堂般的味道 真係唔係坊間既焙茶latte能夠媲美☕️❤️❤️

Matcha Latte🍀($50)
抹茶特登轉左oat milk 飲到一陣陣淡香麥味 不過相比起用鮮奶製作既焙茶latte就真係遜色左少少 下次都會係揀返鮮奶!🤤

斑蘭咖央椰子戚風蛋糕($58)
呢個真心超好食!!!💚💚🍰翠綠色既蛋糕本身好吸睛 食落淡淡斑蘭葉香氣 椰絲好似雪花咁鋪係表面增添口感 重點係 明明係戚風竟然可以好似海綿蛋糕咁濕潤鬆軟有彈性 真係食到停唔到口😭😭

總括而言 今次嚟到非常有驚喜 餐廳佈置用心 食物高質 環境舒適 真係好想快啲再嚟多次試埋其他野食!!❤️
2021-09-02
$150 (Lunch)