2016-06-05 2305 views
大熱天時,唔想成日食雪糕增肥,另一個選擇就係Yogurt 啦,其實小妹十分中意,因為真係好味道,而且又健康d (應該係 )尋晚係銅鑼灣,因為六四加上宵夜時段,周圍都係人,想同朋友食甜品傾下計,一search open rice 睇到希慎入面有一間Yogurt,朋友都齊齊舉腳贊成 (大家都唔想肥 自欺欺人?! )去希慎其實唔難去,但入到商場再上五樓,就有點九曲十三灣 (可能係小妹方向感太差吧 )。終於到左鋪頭,鋪面細細,但感覺都光猛。仲有好靚既display 櫃,就咁睇都覺得好好食。同朋友三心兩意完,最終揀到兩款口味。落單到拎到其實好快。開頭以為無堂食位,但原來鋪頭隔離有隻門,推出去有五張枱左右,一個露台仔。唔知你地有冇去過希慎既『空中花園』smile yogurt 個露台就高花園一層,所以觀景都差不多。雖然係鬧市中間,但眼界都算暸闊,對面既樓有高有矮,有天台有塗鴉,花園有個水池仔,會聽到水聲,環境來講其實唔錯架。講返食物先:Smile Coffee 可能小妹覺得 yogurt 味應該係清清地?! (利申其實日日飲咖啡) 小妹覺得咖啡呢個味道同yogurt 好唔夾,好似食緊兩樣野咁 上面
)。
同朋友三心兩意完,最終揀到兩款口味。
唔知你地有冇去過希慎既『空中花園』

講返食物先:
Smile Coffee
Smile Coffee

上面個d係類似咖啡餅乾粒既野,味道同口感都唔太夾,底下有層咖啡啫喱,淨係層啫喱都ok 既,但夾埋落yogurt 就唔知食緊咩
I love Green Tea
I love Green Tea

小妹本身都愛綠茶製品,所以都諗住呢杯會好少少。事實係好少少既,味道清少少,感覺上夾d。不過上面既粒粒係綠茶麻糬同綠茶朱古力,個朱古力唔太好味,夾落yogurt 到,又係好似分開來食咁
最有趣係最底層,係芒果層,芒果配搭綠茶,真係好奇怪
(可能每個人口味唔同啦,但朋友同小妹一樣感覺)
睇返餐牌,其實除左原本配搭好既味道,我地可以淨買個base 再加中意既topping。其實係呢兩款配搭既味道怪怪地,本身個yogurt base 味道係好味的
所以都覺得可能直接自己配搭更好。
最後同朋友坐到11:30,待應表示要收工啦。因為係商場入面,所以如果係夜貓或者諗住傾通宵既朋友,呢到就可能唔岩你lu
Banana Split
後記:後來先記得原來曾經係九龍城分店食過 Banana Split。呢個味道好味好多
夠fresh,朱古力醬夾落去都好好食
2016-06-04
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper