2015-09-22 754 views
繼續我和家姐今天既Weekday holiday第三站, 逛完銅鑼灣Time Square, 再轉行Sogo, 再逛百德新街....weekday下午逛街多輕鬆, 但接近4點四方八面既人開始出動, 加上我們消耗了咁多腳骨力, 係時候要找處安靜地方hea吓.   醒起上次經過大坑舞火龍街有間玻璃門餐廳, 見到那份油鴨腿好吸引, 就拉了家姐避開銅鑼灣既熱鬧點.   大坑既環境真的清靜好多, 附近只有嘻嘻哈哈的中小學生, 而且大多小店都有獨特粉飾, 尤如到了歐洲小鎮街頭.  來到這間布丁仔 (裡頭有隻鴨公仔的名字), 座位不多, 大約只有6張枱, 已有數枱客人在tea time中, 我們不用等位便可坐在自然光曬入既玻璃門旁, 多寫意!  其實逛街真的是個好運動, 我們的雙腿運動後感到酸軟, 肚子也感到空空如也, 成隻油鴨腿都食得落 .  所以也決定每人食一份main set, 當食份early dinner, 夜晚回家只食生菓不用肥肥麻    原來他們是油塘/荔枝角LASSANA既姊妹店.落地玻璃摺門, 唔知客人多時會否打開, 加多兩張枱在門口呢?這隻就是"布丁仔"招牌鴨座位不多的小店配開
  原來他們是油塘/荔枝角LASSANA既姊妹店.
這隻就是"布丁仔"招牌鴨
座位不多的小店配開放式水吧
大大張餐牌, 甜品較多選擇(窩夫, 奶凍, 多士), 另主打幾款咸食, 飲品有咖啡, 花茶, 奶昔.
薄荷香茅薑茶
記得在泰國/沙巴旅行時那杯香茅檸檬草茶令我深深愛上, 今次能在這裡找到相近的配搭"薄荷香茅薑茶"令我不枉此行.  這裡沒有整壺上, 從透明茶包中清晰透出茶葉成份, 而不是磨碎的混和茶葉, 原來這是美國純手工茶MIGHTY LEAF.  香茅及薑中和了薄荷冰涼感覺, 比例恰好沒有偏重某種材料味道.  而且飲後令我心情舒緩, 將剛才既疲累也消退.
士多啤梨沙冰
士多啤梨沙冰 ~ 家姐話行得很累要嘆杯凍飲, 很冰凍絶對能為佢解暑, 啖啖士多啤梨雪糕打成沙冰很滑味道天然, 不會有藥水味, 很fresh!
法式油浸鴨腿配窩夫
法式油浸鴨腿配窩夫
法式油浸鴨腿配窩夫 ~ 外國既油鴨腿跟袓國既係完全不同, 至少沒有了那陣臘味味, 又不會油淋淋.  小知識: 「油封(Confit)」就是把肉泡在油脂中用低溫小火慢慢煮熟的一種料理手法,法文是保存的意思。大量的油脂可以把肉密封,隔絕與空氣的接觸, 之後再用低溫烤焗等繁複的烹飪方法,令皮脆而不裂,肉酥而不爛.  在香港不是很多餐廳肯花時間做這味菜, 所以為何我上次經過見到有人進食時就漏口水想來食啦. 大大隻鴨腿很吸引, 其實貌似炸雞脾.  店員提議把太陽蛋汁配鴨肉一拼食, 因烤焗後既腿肉始終有些乾, 而蛋汁便可當醬汁. 雖然是油鴨, 但食落又不會滿口油, 皮脆不油, 近邊位既肉較乾及實, 但中心位較軟可吃到肉汁.  反而signature waffle較遜色, 蛋味不夠, 質地未夠外脆內軟.  配上糖漿食較heavy, 或改為配酸忌廉可平衡鴨腿既飽肚感, 令客人可把整份KO不會浪費廚師心血, 因店員話份量多好多女仕都吃不下.
珍寶龍蝦仔牛角配松露薯條
珍寶龍蝦仔牛角配松露薯條 ~ 這比起油鴨腿更大份量, 真是再不用食晚餐啦.  最愛松露既我, 即刻將辣手既薯條浸入醬中品嚐, 松露味特濃, 但偏咸, 所以不能將整條薯條搽滿來吃, 只可淺嚐.  高高的龍蝦仔沙律山, 但我們食得較無儀態, 邊食邊跌, 唯有邊食沙律邊切牛角包來食. 龍蝦仔很爽口, 沙律醬不會過稀, 廚師聰明地把菜墊底避免弄濕牛角包.  牛角包原來是他們工場每日新鮮焗製, 而且為配合夾餡料所以特意做大size牛角.  不過質感未至酥脆及稍欠牛油香.
珍寶龍蝦仔牛角配松露薯條
Other Info. : 欣賞小店既誠意, 但份量真的很多很飽肚, 要下次先可試到甜品.
2015-09-10
$200 (Tea)
薄荷香茅薑茶
士多啤梨沙冰