2012-02-07
新年要做節,阿哥介紹呢間,因為之前同阿媽飲過茶,覺得幾好。那裡有個男服務員,嘩,熊度差到呢,有d狗眼看人低咁。我地之前飲過花茶,所以阿媽叫花茶,個男服務員只答「冇」。我問咁有咩茶呀?佢話普通果d。心想,頂你呀,你係咪玩野,答左等於冇答。我又問,咁即係有d咩茶呢?我地以前都飮過?佢答,而家冇花茶架啦。我話,咁菊普啦。佢答,冇。咁我又問,咁有d咩?佢答,普"梨"等等。唉,同佢講野,又唔願望你。又搞到我好似要你套料咁,引你講野。到點菜,果menu全部都係d新年菜名,什麼發財大利等等。咁咪選d有意頭架啦。d野食呢,真係好難食,所以我地食剩一半,d飯又硬,d菜又冇味。見d飯菜唔得,我地再叫推介馬拉糕。嘩,果糕到左,重未蒸透。上層果d蒸開左,但低層重未。到埋單,好在現在習慣左check單。點解收多左四個白飯?我地只叫炒飯,冇叫白飯。咁就叫服務員來啦。佢之後解釋話,另一張枱架,前後單,所以入左去你地度。全場十幾張枱,果晚冇乜人,大約有幾張枱,你地都做到咁,人多果時,你地會點呢?後記,幾個服務員當中有一個女仔最年輕,佢就服務最好,最有禮貌。我想了幾天,原因可能係佢對每個客人都好,而比較年長多果d,因為
我問咁有咩茶呀?佢話普通果d。
心想,頂你呀,你係咪玩野,答左等於冇答。
我又問,咁即係有d咩茶呢?我地以前都飮過?
佢答,而家冇花茶架啦。
我話,咁菊普啦。
佢答,冇。
咁我又問,咁有d咩?
佢答,普"梨"等等。
到點菜,果menu全部都係d新年菜名,什麼發財大利等等。
咁咪選d有意頭架啦。
見d飯菜唔得,我地再叫推介馬拉糕。
嘩,果糕到左,重未蒸透。上層果d蒸開左,但低層重未。
到埋單,好在現在習慣左check單。點解收多左四個白飯?
我地只叫炒飯,冇叫白飯。
咁就叫服務員來啦。
佢之後解釋話,另一張枱架,前後單,所以入左去你地度。
後記,幾個服務員當中有一個女仔最年輕,佢就服務最好,最有禮貌。我想了幾天,原因可能係佢對每個客人都好,而比較年長多果d,因為有經驗,知道邊d係有錢人,邊d唔係,所以態度不同。