Restaurant: LOF10 (U Lam Terrace)
Terms & Details:
2017-11-26 1840 views
本身我就冇乜寫食評既習慣,遇到好既鋪頭一黎只會再回頭光顧以作支持,二黎寫太多好食評最怕搞到太多人去有時會搞到質素下降(好自私既想法呵呵)不過今次呢到真係令我大跌眼鏡,令我不得不寫出黎早兩個禮拜前既星期日,仲未轉凍既時候我諗住享受埋最後既秋天去搵一間舒舒服服既coffee shop度過同閨蜜既weekend。不過我fd有事要遲d到,咁我唯有一個人去拎menu坐低睇啦,睇左五分鐘多dd有位啱先入到唔覺眼既上左年紀既太太走過黎話要order請出去,d語氣好似有d麻煩到佢同怕鬼左我咁🤔?我坐左五分鐘咋wo?講翻menu,好似有d overprice?撈麵竟然索價超過一百蚊?!不過佢寫明係安格斯牛肉,我即管試下係咪驚為天人到可以拉高分數,再加多杯Ice shaken black coffee。本身對americano係有d抗拒因為我唔喜歡個shot比熱水沖散曬creama,呢d美國佬既做法難飲到死,咁menu上除左佢,得ice shaken係black coffee,只好叫呢個試試,不過有d好奇同americano有咩分別,因為見佢單價貴前者10個大洋🤔於是就問問barista兩者既分別,不過佢

不過今次呢到真係令我大跌眼鏡,令我不得不寫出黎

本身對americano係有d抗拒因為我唔喜歡個shot比熱水沖散曬creama,呢d美國佬既做法難飲到死,咁menu上除左佢,得ice shaken係black coffee,只好叫呢個試試,不過有d好奇同americano有咩分別,因為見佢單價貴前者10個大洋🤔於是就問問barista兩者既分別,不過佢好似支吾以對咁答我會同碎冰一齊shake勻,答完我之後我真係一頭黑人問號😂之後有個年紀大小小既太太走過黎問有咩幫到我,我又重複一次個問題,我又聽多次同一個答案😂無奈之下我返座位繼續碌Facebook,坐返低之後見果位太太拉左佢去角落頭up左幾句之後佢出返黎就冇左笑容了😰

咖啡首先黎到,面頭有層泡,杯野少量碎冰,立下眼睇好似幾抵飲,不過一飲,OMG!我未飲過咁淡既咖啡而且個shot酸得黎完全係澀😂本身香氣係fruit like定berries定點樣根本感覺唔到。

我fd黎左之後就黎埋牛肉撈麵,擺得幾好睇不過牛肉好似有d少?得7-8粒好似肌肉萎縮既size既牛肉
d汁幾香但睇落好少不過一了起原來沉曬底,因為d汁一d都唔杰,點撈啊?青瓜偏少,似裝飾多過比客真係食😂
溫泉蛋幾好食,熟度剛剛好,蛋黃唔會過生,小小糖心效果
起碼彌補到d汁難撈麵呢part🙄到最重點個part牛肉啦,咁安格斯牛肉應該係質素唔差既,不過點知overcook.... 鞋到一個點
得有肥肉個d好小小!真心講我寧願食茶記沙爹牛丁麵,鬆肉粉牛肉仲好食安格斯牛囉🙄

之後我fd冇咩胃口所以只叫左個doppio同一間柚子cheesecake同我share,
個doppio比我感覺竟然同ice shaken差唔多只不過冇咁淡…咁即係個shot本身有問題啦
應該係tamp粉同出shot既問題!
至於柚子cheesecake有驚喜,柚子尾清新唔假,cheese又唔太膩
略顯size偏細

至於服務態度方面,普遍d staff都係幾friendly,係上年紀個位“太太”搞到我有d唔係好comfortable,佢過分既“熱情”搞到我一d都冇relax既感覺,一開頭仲有被催單既感覺(我多心?)

不過整體黎講我都係唔會再回頭,作為一間coffee shop竟然只有cheesecake係好食,如果各位係為咖啡以黎既話,本人評語就係免啦!飲咖啡就去翻cuppping room啦🙄
Type of Meal
Tea