2016-06-24 1303 views
由吉舖到完成裝修只不過短短一個多月,今天終於品嘗返萬發嘅菜色,例牌叫招牌菜薯仔牛肉粒,並且叫生炒骨,薑汁介蘭。星期二,九點左右,不用等,即刻有位,場面相當熱鬧,冷氣明顯不足夠, 等了很久侍應呀姐才奉上茶杯,筷子…………等,匙羹還有上家的食物殘渣,再次承請呀姐給我一壺熱水,一洗,杯,碗起潺,明顯還有洗潔精未過清。餸菜很快送到,一試即灰了,招牌菜薯仔牛肉粒嘅薯仔炸得唔夠火喉,沒有外脆內軟(似烚熟多),牛肉粒過火變柴皮,牛炒骨不是排骨,似肥豬扒切成一條條,但七成喺肥膏。薑汁介蘭太硬兼有臭青味又無薑汁,好明顯介蘭冇出水。這間新萬發比起以前耀華街嘅水準爭好遠,亦相對九江街遜色
薯仔牛肉粒
菠蘿生炒骨